Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Sladak hleb»Mekan slatki venac bez jaja

Mekan slatki venac bez jaja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Mekan slatki venac bez jaja
Fotografije: Yordanka Kovacheva
9 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Izazov za početnike i napredne - probajte da pripremite ovakav mekani venac bez jaja"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 2 g, sveži
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 100 g
  • svinjska mast - 125 ml, rastopljena (uključujući i količinu za premazivanje)
  • uzo - 1 supena kašika
  • smeđi šećer - za posipanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pokrijte i ostavite na toplom da se aktivira, oko 7-8 minuta.

2. Dva puta prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje u koje sipate mali deo rastopljene masti (izmerila sam je u tečnom stanju, zato sam napisala u mililitrima) uzo, šećer i kvasac. Zamesite testo, postepeno dodajte po malo masti, dok po potrošite više od pola.

3. Prebacite na radnu površinu, posutu sa malo brašna, i meste dok ne dobijete elastično, meko i prijatno testo. Napravite loptu, namažite je mašću i ponovo ostavite da nadođe na toplom jedan sat ili dok se ne udvostruči.

4. Kratko premesite testo i razvucite ga na tanku koru. Obilno je namažite mašću, pospite smeđim šećerom i uvijte u rolat. Sjedinite ivice da dobijete prsteni stavite u pleh prečnika 23 cm, obložen papirom za pečenje. U sredinu stavite malu vatrostalnu činiju, da se na zatvori rupa prilikom ponovnog nadolaženja i da se oblik prstena ne pokvari. Odozgo iseckajte makazama, napravite poprečne proreze, nemojte ići do osnove. Ponovo pokrijte i stavite na toplo oko 40-50 minuta.

5. Ako vam je ostali masti, pažljivo namažite četkom nadošao prsten, nemojte pritiskati, pospite sa još malo smeđeg šećera i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni - gornji i donji grejač, bez ventilatora. Pecite oko 30 minuta i proverite čačkalicom za zube, ako je potrebno, pecite još, dok čačkalica ne izađe suva. Ako korica dosta porumeni, a vama se čini da unutra nije potpuno pečen, pokrijte aluminijumskom folijom, dok ne bude potpuno gotovo.

6. Kad izvadite iz rerne sačekajte nekoliko minuta i izvadite iz pleha - biće lakše ako ste koristitili papir za pečenje, u protivnom sačekajte da se potpuno ohladi, zato što postoji mogćnost da se polomi. Stavite ga na rešetku da se ohladi i pospite šećerom u prahu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: