Način pripreme
Stavljamo sodu u mleko i promešamo da nadođe. Umutimo mekani maslac sa šećerom (ako koristite mast, takođe treba da malo odstoji na toplom i da bude mekana, da biste mogli da je mešate). Dodajemo mleko, ulje, arome, koru i sok jednog limuna.
Dodajemo od brašna u smesu od jaja i maslaca i ručno mešamo kašikom dok se smesa ne zgusne i dodajemo preostalo brašno i umesimo testo koje se ne lepi. Uvijamo ga u foliju i ostavljamo u zamrzivač 15-20 minuta da se stegne.
Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo deo testa na pravougaoni list (ostatak testa držimo u frižideru, da ne omekša), na početak lista stavljamo slatko od šljiva, uvijamo napred u rolat i sečemo. Posle sečemo rolat na tompuse.
Poređamo ih na rastojanju u ravan pleh, obložen papirom za pečenje, i ako smo bili brzi i pečemo testo dok je još hladno u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ako nije mnogo stegnato - stavljamo pleh u frižider da se malo stegne, tako se tompusi neće razliti prilikom pečenja (ako nisu čvrsti, prilikom pečenja će izgubiti oblik).
Na isti način oblikujemo i ostalo testo koje smo stavili u zamrzivač. Kad izvadimo iz rerne možete po želji posuti šećerom u prahu.
Kad se ohlade, poželjno e da ih stavite u kesu ili u metalnu posudu da ne izvetre. Ako mesite sa mašću, primetila sam da nakon nekoliko dana budu još ukusniji, a ako su sa maslacem ukus im se ne menja.