Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača Provolone

Fokača Provolone

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Fokača Provolone
Fotografije: Diana Kostova
12 / 13sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Italijanska kulinarska magija u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 100 ml
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • kvasac - 22 g, svež
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • provolone - 150 g
  • krupnija so - za posipanje
  • origano - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom mleku. Ostavite 7-8 minuta da se aktivira.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte maslinovo ulje, so, aktivirani kvasac i ugrejanu, ali ne vrelu vodu. Zamesite elastično testo koje se ne lepi, i ostavite ga da se udvostruči oko 40-50 minuta.

3. Nadošlo testo podelte na dva jednaka dela. Razvucite jednu tanku, okruglu koru od prve polovine testa i preko nje rasporedite tanke komadiće sira provolone. Pospite origanom (ja sam koristila provolone koji je bio začinjen origanom, zato nisam dodatno posipala).

4. Razvucite i drugu polovinu testa na koru iste debljine i pokrijte prvom, učvrstite ivice. Na površini prstom napravite rupice, nemojte da probijete testo, nego samo napravite malo udubljenje i tako napravite tipičan izgled fokače. Pospite sa još malo krupnije soli i origanom po želji.

5. Ostavite da odstoji još 20-30 minuta na toplom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatnu boju - oko 20-25 minuta.

Servirajte toplo, da provolone u unutrašnjosti fokače bude mekan i rastegljiv.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: