Način pripreme
Pipremite pesto tako što u vodi natopite sušeni paradajz, da se dobro hidrira. Prema različitim markama neophodno vreme za hidriranje varira zbog različitog stepena sušenja povrća. Sami ćete proceniti kada je gotovo, a možete i direktno da koristite konzervirano u teglama sa maslinovim uljem, koje su za direktnu konzumaciju.
Stavite sve sastojke za pesto roso u blender - bez parmezana i polovine šećera. Ubacite da se samelji na srednjoj brzini, da ne postanu mnogo glatka kaša. Dodajte postepeno i preostalo maslinovo ulje, a na kraju fino narendan parmezan i promešajte. Ako je smesa gusta, sipajte još malo maslinovog ulja i soka od limuna, ne preterujući sa njim, da ne bi bilo previše kiselo.
Na dno malih keramičkih ili glinenih posuda, približnog prečnika kao sir, stavite pesto, stavite pločicu provolonea i odozgo pospite sa veoma malo maslinovog ulja i iseckanog mladog ili divljeg luka. Izdvojte malo da bude i svežeg za posipanje na kraju po želji.
Pecite na 200 stepeni dok se sir ne rastopi i ne počne da hvata koricu.
Servirajte sa još pesta i sa toplim prepečenim kriškama!
Provolone sa pestom roso u rerni - jedinstveni pečeni sir koji može svaki dan da pretvori u praznik!
Prijatno!