Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Pasuc Tolma (Պասուց Տոլմա)

Pasuc Tolma (Պասուց Տոլմա)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Pasuc Tolma (Պասուց Տոլմա)
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
22
"Nije prosto recept za sarmu, nego prava kulinarska magija koju želimo da podelimo sa vama"

Potrebni sastojci

  • za sarme
  • kiseli kupus - 2 komada
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • biljno ulje - 2 supene kašike
  • cimet - 1 štapić
  • kajsije - 5 komada, suve
  • za nadev
  • praziluk - 1 struk, beli deo
  • leblebije - 1 konzerva
  • crveni pasulj - 100 g, iz konzerve
  • sočivo - 100 g, kuvano
  • pirinač - 100 g, kuvan
  • bulgur - 80 g, kuvan
  • suvo grožđe - 1/2 šolje
  • kajsije - 5 komada ili suve šljive
  • paradajz pire - 3 kašičice
  • biljno ulje - 1 supena kašika
  • maslac 1 supena kašika
  • orasi - 35 g, mleveni
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • kajenski biber - 1/2 kašičice
  • kumin - 1/2 kašičice
  • korijander - svež
  • origano - svež
  • so - malo po ukusu
  • ljute paprike - crvene
  • voda - 1 šolja, topla
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo autentično jermensko jelo sa punjenim listovima kupusa će postati vaša sledeća omiljena hrana, u kojoj ćete uživati.

Lepo je što Pas Tolma može prethodno da se napravi i da se servira kao hladno predjelo.

Properite listove kupusa vodom i ocedite ih. Napisala sam da je potrebno dva zato što su ove sarme velike i zbog toga biram veće listove kupusa. Oštrim nožem icedite tvrde žilice.

Za nadev u posudu stavite kuvano sočivo, pirinač i bulgur, i leblebije i crveni pasulj, oceđen iz konzerve.

Sitno isecite kajsije, dodate i suvo grožđe.

Praziluk sitno sameljite u blenderu i dinstajte dok ne omekša. U njega dodajte ostale sastojke za nadev. Začinite solju i biberom, kuminom i iseckanim svežim začinima. Pažljivo promešaje, temperatura ringle treba da bude slaba. Skinite smes i kad se ohladi dodajte krupnije samlevene orahe.

U list kupusa stavite veću količinu nadeva. Uvijte u čvrst rolat.

Na dno duboke šerpe stavite tanjir i na njega stavite sarme. Između njih stavite štapić cimeta, suve kajsije ili šljive, 1-2 ljute paprike po želji. U posudi pomešajte paradajz pastu sa biljnom masti i malo vode. Prelijte sarme. Odozgo stavite po nekoliko listova koji su ostali i sipajte još malo vode. Stavljte tanjir odozgo za težinu i poklopite posudu.

Pas Tolmu kuvajte na tihoj vatri dok ne bude gotova. Najukusnija je kad se pripremi prethodnog dana. Serviramo ih hladne, posute svežim začinima, čašom crnog vina i sa dobrim raspoloženjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: