Tahini

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196276
Ćufte sa tahinijem

Tahini je jedna od najcenjenijih namirnica, koja je, srećom, zadnjih godina u kuhinje naših domaćica došao kao dugo očekivan gost. U suštini, tahini je namirnica koja se dobija mlevenjem semena susama, gde se na kraju dobija polutečna smesa. Ima orijentalne korene i jedan je od glavnih namirnica arapske kulinarske tradicije. Ima polutečnu konzistenciju.

Vrste tahinija

Postoje dve vrste tahinija - od oljuštenih i neoljuštenih semena susama. Tahini od neoljuštenih smenea susama je tamniji i više gorak, ali zato sadrži mnogo više minerala i hranljivih materija. Tahini se najčešće pravi od obe vrste susama. Tahini koji se pravi samo od ljuštenog susama se zove beli tahini.

Manje popularan je tahini od suncokreta, koji je i znatno jeftiniji. Karakteriše ga tamnija boja i malo jači ukus od susamovog tahinija. Na tržištu se osim tahinija od susama može naći i tahini od oraha, čija je cena dosta visoka. Najkvalitetniji i najkorisniji je hladno presovan crni tahini, koji u sebi čuva sve vitamine i minerale.

Sastav tahinija

Tahini

Tahini je veoma bogat vitaminima (pre svega vitaminima B1, B2 i B6), vitaminom E i kalcijumom (783 mg na 100 g). Kalcijuma u tahiniju ima pet puta više nego u kravljem mleku, što ga čini važnom namirnicom za vegane i vegetarijance. Tahini sadrži velike količine nezamenljivih aminokiselina. Bogat je i drugim mikroelementima, kaš što su silicijum, fosfor, bakar, magnezijum i kalijum.

Dobro je da znamo da tahini od susama ima više proteina nego što to ima sir, soja ili pojedine vrste mesa.

Tahini od susama ima 20% proteina, 50% biljnih masti, oleinsku i linolinsku kiselinu, približno 16% saharida, oko 9% vlakana, vitamine A, B1, B2, B3, B6 i E. Prema količini minerala susam je jedan od najvrednijih prirodnih namirnica. U njemu ima velikih količina magnezijuma, gvožđa, cinka, kalijuma i fosfora.

Odabir i čuvanje tahinija

Pravi tahini od susama je svetle boje i ima veoma prijatan ukus. Ako je star, onda miriše na užeglo ulje. Tahini od suncokreta je dosta jeftiniji od susamovog, a tahini od oraha je najskuplji od svih pomenutih vrsta. Čuva se u frižideru. Cena veće tegle tahinija se kreće od 300 do 500 dinara, a cena tahinija od oraha je oko 600 dinara. Naravno, prodaje se i u manjim ambalažama, čija je cena niža.

Kulinarska upotreba tahinija

Keksići sa tahinijem od susama

Tahini je osnovni sastojak velikog broja orijentalnih i azijskih jela, kao što je to i poznati humus. Svetski poznata jela kao što je to baba ganuš i alva se prave sa tahinijem. Osim slanih jela, tahini učestvuje i u pravljenju kolača, kremova, korica za tortu, neverovatno ukusne keksove, itd. Tahini od susama se koristi za pravljenje raznih vrsta humusa i kolača.

Pomešajte tahini sa mdom u odnosu 1:2, dobro promešajte i dobijenom smesom namažite prepečenu krišku hleba.

Recept za Ovseni kolačići sa tahinijem od susama:

1 šolja susama, 1 šolja ovsenih pahunjica, 1 i 1/4 šolje integralnog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica cimeta, 1/2 šolje isitnjenog koštunjavog voća, 1/2 šolje suvog grožđa, 1/2 šolje mleka ili vode, 1/2 šolje meda, 1/2 šolje tahinija od susama.

Način pripreme: Brašno prosejte dvaput i pomešajte ga sa praškom za pecivo. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte smesu za kolačiće. Od nje formirajte male kuglice i poređate ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ovsene kolačiće sa tahinijem od susama u dobro zagrejanoj rerni.

Koristi od tahinija

Humus

Susamovo ulje je takva vrsta ulja da ga organizam usvaja u potpunosti. Tahini od susama je veoma koristan za krvne sudove, koliko i samo maslinovo ulje. Materije u susamovom tahiniju pozitivno deluju na artritis, napade astme, migrenu, poboljšava stanje kod bolesti kardiovasularnog sistema (visok krvni pritisak, infarkt, moždani udar). Pomožu ove vrste tahinija se ublažavaju simptomi predmenstrualnog sindroma, osteoporoze, pa čak i depresije.

Tradicionana narodna medicina smatra tahini pravim eliksirom za opšte sanje organizma. Ako se konzumira ujutru na prazan stomak po 2 - 3 kašike, odlično će delovati na zdravlje želudačno - crevnog takta. Visok nivo kalcijuma čini tahini odličnim sredstvom protiv jednog od najvećih problema 21. veka - osteoporoze, kao i odličnim sredstvom za profilaktiku lokomotornog sistema, kao i za ojačavanje odbrambenih snaga organizma.

Malo seme susama je odlično za trudnice, dojilje i sve aktivne sportiste i one koji vode zdrav način života. Osobe svih uzrasta bi trebalo da konzumiraju tahini od susama. Spoljašnja upotreba tahinija se primenjuje kod upale grla, promuklosti, crvenila i opekotina kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas