Bonapeti.rs»Članci»Voće»Suvo grožđe

Suvo grožđe

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Suvo grožđe u posudi

Ne morate da budete planinar ili maratonac da biste cenili suvo grožđe kao zgodnu, energizirajuću užinu sa niskim sadržajem masti – lako se pakuje, lako se jede i skoro nikada se ne kvari. Kao i drugo sušeno voće, suvo grožđe je dostupno u prodavnicama tokom cele godine.

Naučno ime suvog grožđa je Vitus vinifera. Nastaje dehidracijom grožđa korišćenjem sunčeve toplote ili mehaničkim procesom koji uključuje sušenje u rerni. Među najpopularnijim vrstama su Sultana, Malaga, Muskat, Zante Courant itd. Otprilike veličine malih kamenčića, grožđice imaju naboranu ljusku preko svoje mekane unutrašnjosti, koja podseća na šećerne bombone. Iako postoje varijacije u njihovoj boji, uglavnom su tamno braon, često sa ljubičastim nijansama.

Poreklo suvog grožđa

Sušenje grožđa i pretvaranje u suvo grožđe praktikovano je od davnina, sa prvim pominjanjem suvog grožđa u Starom zavetu. Zidne slike pokazuju da se koristilo ne samo za potrošnju, već i za dekoraciju, a stari Rimljani su ga koristili kao sredstvo trgovinske razmene ili kao nagradu za pobednike na sportskim događajima.

Danas je najkomercijalniji proizvođač suvog grožđa Kalifornija, tačnije region poznat kao dolina San Hoakin, gde se suvo grožđe uzgaja još od 19. veka. Pored Kalifornije, među vodećim komercijalnim proizvođačima suvog grožđa su Australija, Turska, Grčka, Iran i Čile.

Suvo grožđe i grođže

Sastav suvog grožđa

Osušena zrna grožđa čuvaju veliki deo korisnih letnjih vitamina i mikroelemenata. Sadrže antioksidante i posebno oleanolnu kiselinu. Bogate su vitaminima B1, B2 i B5, elementima magnezijumom i borom. Nezaobilazan su izvor kalcijuma, bakra, fosfora i mangana. Količine kalijuma su takođe veoma visoke.

100 g suvog grožđa sadrži 299 kcal, 15, 4% vode, 3 g proteina, 79 g ugljenih hidrata, 0, 45 g masti, 59 g šećera, 3, 7 g vlakana i 0 mg holesterola.

Odabir i čuvanje suvog grožđa

• Ako je moguće, kupujte suvo grožđe na veliko da vidite da li je vlažno i zdravo.

• Ako morate da ga kupite upakovano, uverite se da je dobro zapečaćeno i upakovano od strane renomirane kompanije.

• Možete ga čuvati u frižideru u dobro zatvorenim kesama. Biće najsvežije ako se konzumira u roku od 6 meseci.

Suvo grožđe

Upotreba suvog grožđa u kulinarstvu

Suvo grožđe ima veoma široku upotrebu u kuhinji Srednjeg i Bliskog istoka, kao i na Mediteranu. Tamno i skoro crno grožđe se najviše koristi za pravljenje slatkiša, uskršnjih kolača i kolača.

Svetlo suvo grožđe je odličan dodatak mnogim pićima, rižotu i raznim jelima sa mesom. Krupno mesnato suvo grožđe ima veoma prijatan ukus i dopunjuje brojna pića.

Da biste obnovili suvo grožđe, potopite ga u malo vrele vode, koju potom takođe možete dodati u recept.

Suvo grožđe je pogodno za većinu peciva. Možete ga dodati u hleb, kolače ili biskvite.

U smeđi pirinač možete dodati suvo grožđe, luk i paprike da biste napravili lagani prilog. Sladak ukus suvog grožđa čini ga pogodnim delom za punjenje domaće punjene piletine ili sarmica.

Svetlo suvo grožđe

Koristi od suvog grožđa

Suvo grožđe je deo mnogih studija u vezi sa fitonutrijentima koje sadrži. Ima jedinstven sadržaj fenola i glavni je izvor minerala u tragovima i bora.

- Zahvaljujući fenolima koje sadrži, suvo grožđe ima antioksidativnu zaštitu. Fenoli pomažu u sprečavanju oštećenja ljudskih ćelija izazvanih kiseonikom. Iako proces sušenja njih ne pogađa toliko, suvo grožđe i dalje sadrži manje fenola u poređenju sa svežim grožđem;

- Hemijski element bor je dobrodošao za našu jačinu kostiju. Iako se često ne pominje, bor je posebno važan za naše zdravlje, posebno u vezi sa zdravljem kostiju i pojavom osteoporoze kod žena. Bor je mineral u tragovima neophodan u konverziji estrogena i vitamina D, posebno u periodu postmenopauze. Suvo grožđe sadrži zaista dobru količinu ovog elementa;

- Suvo grožđe nas štiti od makularne degeneracije (oštećenja vida kao posledice starosti). Možda vam je majka rekla da je za dobar vid dobro jesti više šargarepe, ali se vremenom ispostavilo da je voće bolje za ovu svrhu od povrća. Ljudi koji su uzimali voće tri puta dnevno pokazali su smanjenje rizika od makularne degeneracije za skoro 40%. Zato uvek dodajte šaku suvog grožđa u žitarice za doručak, mleko za ručak i salate od povrća ili zelene salate za večeru;

- Suvo grožđe spada među retke slatke namirnice koje su dozvoljene tokom dijeta za mršavljenje. To je zbog njihovog visokog energetskog doprinosa. Mnogo je ljudi koji izbegavaju njihovu potrošnju, zbog velike količine šećera, koje je 8 puta više nego u grožđu. Dobra vest je da suvo grožđe ne oštećuje zube kao drugi slatki proizvodi.

- Redovna konzumacija suvog grožđa pomaže u borbi protiv umora i depresije. Imaju odličan tinizirajući efekat i zato se preporučuju sportistima, starijim osobama i mladima koji se bave teškim fizičkim ili intelektualnim radom.

- Suvo grožđe se preporučuje osobama koje pate od nesanice, emocionalnog preopterećenja, neuroza, razdražljivosti, melanholije i napada panike. Lekari preporučuju svim ljudima da redovno konzumiraju suvo grožđe i da ga uključe u ishranu jer pomaže u poboljšanju mentalnih sposobnosti. Takođe, dobro je za cirkulaciju krvi u mozgu, što pomaže u poboljšanju pamćenja, obradi više informacija i povećanju koncentracije.

- Normalizuje rad creva i daje poklone endokrinom sistemu. Takođe je korisno za jetru jer pomaže u regeneraciji ćelija jetre.

- Uklanja toksine iz tela i teške metale. Suvo grožđe je posebno korisno za giht, jer pospešuje oslobađanje mokraćne kiseline iz tela.

- Blagotvorno utiče na zdravlje usta i desni, jer sadrži supstance koje imaju odlična baktericidna svojstva.

- Suvo grožđe je bogato kalcijumom, što pomaže u jačanju koštanog sistema. Zato je veoma važno da se u jelovnik male dece čiji se koštani sistem još formira, uvrsti suvo grožđe. To se odnosi i na starije osobe koje često pate od nedostatka kalcijuma, što zauzvrat može dovesti do brojnih tegoba i bolesti, na primer, osteoporoze.

Belo suvo grožđe

Suvo grođže je posebno korisno za žene jer:

1. Normalizuje san i nervni sistem;

2. Stabilizira kardiovaskularni sistem;

3. Jača mišićni sistema i sistem kostiju;

4. Normalizuje creva (mikrofloru);

5. Pomaže u održavanju optimalnog nivoa hemoglobina u krvi;

6. Aktivira moždanu aktivnost;

7. Pomaže u borbi protiv virusa, infekcija i zapaljenskih procesa.

Zrna grožđa sadrže važne biljne hormone koji su neophodni za zdravlje žena, odnosno fitoestrogene. Posebno je korisno za slabiji pol u postmenopauzi, ali se javljaju i klimakterični simptomi i olakšava opšte stanje žena u ovom periodu.

Suvo grožđe je korisno i ako želite da izgubite višak kilograma, jer sa njime možete lako utoliti glad i zasititi svoj organizam brojnim korisnim supstancama. Suvo grožđe je korisno i tokom laktacije, ali je ipak važno da ne preterujete i počnete da dodajete suvo grožđe u ishranu tek nakon što beba napuni 2 meseca. Ono, zauzvrat, pomaže u jačanju nervnog sistema, reguliše rad creva i održava pravilan sastav krvi.

Suvo grožđe je korisno i za muškarce, jer odlično utiče na seksualnu funkciju. Pokazalo se da redovna konzumacija suvog grožđa pomaže u smanjenju rizika od impotencije, koja je posledica promena u hormonalnom nivou jačeg pola. Suvo grožđe takođe sadrži brojne korisne supstance koje povećavaju proizvodnju sperme i takođe poboljšava viskoznost sperme. Ovo je uglavnom zbog aktivnog sastojka - arginina.

Suvo grožđe je takođe dragocen izvor niza važnih aminokiselina za naše telo, koje zauzvrat poboljšavaju moždanu aktivnost kod muškaraca, pomažu u izgradnji mišićne mase i obezbeđuju energiju i snagu. Specijalisti preporučuju uzimanje suvog grožđa i kao profilaktičko sredstvo protiv prostatitisa.

Suvo grpžđe u tanjiru

Štete od suvog grožđa

Zlatno suvo grožđe sadrži sulfite, koji sprečavaju zatamnjenje i promenu arome. Kod nekih ljudi, sulfitna jedinjenja koja se koriste mogu izazvati alergijske reakcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas