Način pripreme
Ovo je tradicionalno predjelo iz španske kuhinje, i osim toga što je mnogo ukusno, priprema se veoma lako.
Prvo počnite sa smesom za krokete, ugrejte maslac na umerenoj vatri i čim se rastopi, svo brašno sipajte odjednom. Mešajte dok se ne zaprži i počne prijatno da miriše (oko 2 minuta).
Stavite pršutu, isečenu na sitne kockice, i nakon jednog minuta sipajte mleko u delovima i neprestano mešajte. Dobićete gust Bešamel.
Kuvajte oko 4-5 minuta, mešajte žicom s vremena na vreme dok se ne zgusne još - kad prolazite žicom ili kašikom treba da se pokaže brazda. Onda začinite muskantnim oraščićem, belim biberom i veoma malo soli, zato što je pršuta dosta slana.
Skinite sa vatre i dobro pokrijte streč folijom, da se lepi uz smesu. Ostavite da se ohladi i onda stavite u frižider, da se još stegne - od 4 sata do jedan dan.
Kad smesa bude gotova isecite kuvana jaja na četvrtine. Pokvašenim prstima uzimajte od tvrdog bešamela, koliko da stane u zatvorenu šaku. Oblikujte loptice, spljeskajte ih i u centar stavite četvrtinu jajeta.
Poklopite drugom spljoštenom lopticom, pričvstite ivice. Tako oblikujte dok ne potrošite sve sastojke. Meni je bilo dovoljno da uvijem svih osam komada jaja, i da dobijem tačno osam maksi kroketa.
Svaki prvo uvaljajte u prezle, pomešanu sa zelenim začinima, posle u umućeno jaje i ponovo u prezle.
Stavote u ugrejano ulje na umerenoj vatri i pržite dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane. Izvadite krokete na ubrus, da upije višak masti.
Servirajte tople ili hladne kao predjelo, ili kao odlično meze uz pivo ili vino.
Prijatno!