Način pripreme
Kokošku isečemo na porcije i skuvamo u posoljenoj vodi zajedno sa jednom glavicom luka i jednom šargarepom, isečenom na dva dela. Za vreme kuvanja skidamo penu.
Procedimo bujon. U ulju i kravljem maslacu propržimo luk, isečen na velike kocke, beli luk, sitno izrendanu šargarepu. Dodajemo očišćeni pirinač i pržimo dok ne postane providan.
SIpamo 4 šolje vrelog bujona iz kuvanog mesa i dodajemo krompir, isečen na komade.
Kad se sve proprži i omekša, malo posolimo, ne preterujemo zato što je bujon slan, prosto da se začini povrće. Dodajemo biber u zrnu. Prebacijemo u veliki pleh i odozgo poređamo porcije kuvane kokoške.
Pečemo u rerni dok ne bude gotovo i dok meso ne porumeni. Kad se ispeče, vadimo iz pleha, i pokrivamo pleh pamučnom krpom da se popari još više, i da pirinač upije celu tečnost.
Kad se ohladi serviramo sa zelenim začinima i salatom u zavisnosti od sezone.