Način pripreme
Dobro umutite jaja i šećer na mekan krem.
Pomešajte amonijačnu sodu i sodu bikarbonu u kiselom mleku. Dodajte u smesu od jaja. Nakon svakog sastojka dobro promešajte. Nakon toga dodajte ulje i vanilu.
Prosejte brašno i dodajte 6 šolja. Poreostalo odvojite za mešnju.
Dobićete dosta gusto testo, teško za mešnanje.
Stavite testo u frižider u posudu sa poklopcem na 12 sati. Najbolje da ga napravite uveče.
Ujutru prebacite testo na brašnom posutu radnu površinu i mesite sa preostalim brašnom. U zavisnosti od veličine jaja možete dodati još malo brašna. Treba da dobijete meko testo koje se ne lepi.
Obložite pleh sa dva papira za pečenje. Ugrejte rernu na 180 stepeni sa ventilatorom.
Od testa kidajte loptice veličine oraha. Nakon što oblikujete spljeskajte dlanovima i poređajte u plehove. Svaki pleh pecite 10 minuta dok ne porumeni. Ja sam dobila 6 plehova.
Kad se potpuno ohlade počnite da vadite unutrašnjost svake polovine breskvica. Najbolje oštrim, reckastim nožem.
Odvojite mrvice, one će biti potrebne kasnije za pripremu nadeva.
Sameljite orahe u mašinici za mlevenje ili u blenderu.
U posudu stavite mrvice, prethodno ih izmrvite dlanovima. Dodajte orahe u njih, šećer u prahu i mekani maslac. Dobro promešajte, dobićete vlažne mrvice.
Počnite da punite breskve, nakon toga zalepite po dve.
Za bojenje i valjanje sa šećerom pripremite dve posute. U jednu stavite oko 500 ml vode. U nju dodajt boju. Koristila sam narandžastu i crvenu poslastičarsku boju.
U drugu posudu stavite kristal šećer. Potopite svaku breskvicu u boju, nakon toga stavite na ubrus da se ocedi višak vode. Nakon minut uvaljajte obilno u šećer.
Ako imate šimšir možete staviti po jedan list da bi lepše izgledale.
Dobila sam 70 bresaka, ali može ih biti više ili manje u zavisnosti od veličine lopioca.
Ovaj recept je dosta težak, ali vredi ako odlučite da odvojite vreme. Ukus je uvek odličan.