Način pripreme
Očistite i ispecite paprike i patlidžan. Stavite ih u posudu sa poklopcem da se popare dok se ne ohlade.
Nakon toga oljuštite i ostavite u đevđir da se ocede.
Sameljite ih u mašinici za mlevenje mesa ili u blenderu na krupnije komade.
Dodajte u njih šećer, so, sirće i ljutu tucanu papriku.
Isecite beli luk sitno i dodajte i njega. Sve za ajvar dobro promešajte. Umesto ljute aleve paprike možete dodati 1-2 ljute paprike, sitno iseckane.
U duboku posudu stavite ulje i ugrejte. Prebacite mleveno i začinjeno povrće i pržite nekoliko minuta, mešajte neprestano zato što može da zagori.
Na kraju probajte i ako je potrebno dodajte so i sirće po ukusu. Ja sam dodala i 1 kašičicu dimljene aleve paprike za bolji ukus.
Čuvjate ajvar iz starih notesa u frižideru do 3-4 dana.
Servirajte domaći ajvar dobro ohlađen i namazan na krišku domaćeg hleba.
Neka vam je ukusno!