Način pripreme
Za testo: Prosejte brašno u posudu za pečenje, napravite brazdu i sipajte u nju kvasac rastopljen u toploj vodi, dodajte so preko brašna i zamesite testo.
Zatvorite testo u posudu ili najlon kesu, ali tako da ima praznog prostora i stavite u frižider da odstoji 2-3 sata, gde će da naraste i udvostuči svoj obim. Stavite 2-3 litra vode u duboku šerpu na ringlu s jednom kašičicom soli da provri.
Premesite testo na nabrašnjenoj radnoj površini i potapajući prste u brašno kidajte brzo parčiće nepravilnog oblika, velike kao badem i spuštajte ih u vrelu vodu.
Promešajte nekoliko puta. Kuvajte oko 8-10 minuta i vadite rupičastom kašikom gotove knedle u posudu. Poprskajte s 2 kašike maslinovog ulja i promešajte da se ne zalepe, a odozgo pospite iseckanom šunkom.
Za sos: Stavite tiganj sa 4 kašike maslinovog ulja na ringlu, da se zagreje i stavite da se proprži nagnječen beli luk i na sitno iseckana crvena paprika. Dodajte narendan paradajz, prethodno blanširan i oljušten.
Kuvate 3-4 minuta, nakon čega dodajete masline koje ste iseckali na kružiće. Začinite sa po dva prstohvata od začina, jednim prstohvatom ljute paprike i ostavite da provri još 5-6 minuta. Prelijte gotove knedle paradajz sosom i promešajte.