Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zamrznut sveži đumbir

Zamrznut sveži đumbir

Iliana GegovaIliana Gegova
Početnik
121
Zamrznut sveži đumbir
Fotografije: Anonymous
3 / 4
27/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
"Pa kako se nismo do sada setili - pogledajte samo kako lukavo možete da sačuvate đumbir za zimu"

Potrebni sastojci

  • đumbir - 500 g, koren
* merne jedinice

Način pripreme

Đumbir je posebno koristan, kako suv, tako i svež. Razume se druga varijanta je ukusnija, ali ne uvek u prodavnicama možemo da ga nađemo, a i ne možemo da ga čuvamo previše dugo. Ako i Vi, kao i ja, volite da imate u rezervi pikantntni kore, ali žalite kad treba da ga bacite, ovaj jednostavan recept za čuvanje đumbira je za Vas.

Prvo izaberite lepe, glatke (bez fleka i povreda) korene.

Odlomite izrastke svakog korena da biste lakše ljuštili. Oljuštite sve komade običnom ljuštilicom za krompir. Ako je potrebno (ili za svaki slučaj), nakon toga operite i dobro osušite đumbir. Važno je da ih dobro osušite nakon pranja, da vam se ne kliza u rukama mnogo, zato što đumbir pušta dosta soka.

Nakon toga izrendajte sve i dolazi pretposlednja etapa - ovde birate da li ćete skloniti ili ostaviti sok koji je đumbir pustio. Ja ga ocedim i koristim samo voće da zamrnem, a sok sačuvam za dresing za salatu, istog ili najviše sledećeg dana - daje poseban egzotičan ukus i najobičnojoj salati.

Izrendani đumbir rasporedite u kalupe za led, dobro napunite svaku kockicu, prema dozi koju smatrate da koristite za jedno kuvanje. Mi volimo njegov karakteristični, pikantni ukus i stavljam više đumbira u jelo, tako da koristim plastičnu korpicu za 10 komada jaja i količina (500 g) odgovara ovim 10 polukalupa za jaja, dobro napunjenim. Za normalne doze preporučujem da koristite kalupe za led, i u zavisnosti od veličine će vam biti potrebna dva kalupa (po 10-12 kockica)

Pokrijte kalupe folijom (ili najlon kesom) da se ne stvori takozvano hladno gorenje, koje će ukloniti kvalitet voća, i stavite u zamrzivač na jednu noć.

Sledećeg dana gotove kockice (ili polukrugove) sipajte u vakumsku kesu i možete da ih čuvate oko 8-12 meseci. Po potrebi vadite po jednu kockicu (ili koliko Vam je potrebno), a ostale ponovo vakumirajte dobro i stavite u zamrzivač ponovo, poželjno je da se ne dodaje u poslednjem trenutku u toku kuvanja, da bi se đumbir mogao dobro rastvoriti u jelo.

Prijatna priprema!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: