Način pripreme
U prodavnici izaberite kokos, koji kada tresete čujete kako se mućka tečnost u unutrašnjosti. Nemojte posegnuti odmah za većim kokosom, nego za manjim i težim! Inače postoji mogućnost da izaberete prezreo i buđav kokos. U velikim lancima marketa imaju i vage za merenje i imate mogućnost da izmerite.
Kokosov orah udatite nekoliko puta po najširem delu, sa okrenutom stranom teškog noža i vrtite konstantno. Probijte jedno od tri udubljenja na kokosovom orahu i okrećnite u čašu da se tečnost ocedi.
Stavite ga u najlon kesu i udarite je 2-3 puta čekićem dok se ne rascepi. Uz pomoć kašike pažljivo odvojite plod od ljuske. Braon koricu ja lično ne volim da skidam.
Operite vodom zalepljene debele delove kore. Uzmite polovinu voćke i isecite na komade, stavite ih u blender zajedno sa oceđenom tečnošću.
Blendirajte do trenutka dok ne dobijete krupno samlevenu kašu. Dodajte pečeni kikiriki. Ponovo na kratko blendirajte. Postepeno dodajte laneni i maslac. Ovde meljite sa prekidima, zato što je potrebno vreme da se sve pretvori u nešto poput paste.
Na kraju dodajte pekmez od rogača ili med. Meljite u blenderu dok ne dobijete gladak krem. Ako želite možete dodati i kakao- dobićete čokoladni ukus. Čuvajte u tegli u frižideru.
Koristim ga za doručak zajedno sa kafom ujutru i osećam se sito do ručka. Recept odgovara za dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata/visokim unosom masti.