Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Jagnjeći but na podlozi od spanaća, mladog luka i jabuka

Jagnjeći but na podlozi od spanaća, mladog luka i jabuka

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
751330210
Jagnjeći but na podlozi od spanaća, mladog luka i jabuka
Fotografije: Elena Stoichovska
2 / 4
28/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Ne tražite više recept za najukusniju jagnjetinu - EVO ga"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad
  • jabuke - 3 komada
  • mladi luk - 1 veza
  • spanać - 4 - 5 veza
  • luk - 3 glavice, star
  • belo vino - oko 200 ml
  • maslac - 3 supene kašike
  • kurkuma
  • sumak (ruj)
  • biber
  • so
  • za mariniranje mesa
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • med - 2 supene kašika
  • sos od nara - 2 supene kašike
  • senf - 2 - 3 supene kašike
  • sok od limuna - sok od 1/2 limuna
  • univerzalni začin - oko 2 supene kašike za jagnjetinu
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počinjeno sa mariniranjem mesa. Oljuštimo i isečemo beli luk na tanke kriške. U posudi pomešamo med, sos od nara, senf, limun i začin - dobro promešamo dok ne dobijemo srednje gustu smesu.

Uz pomoć noža pravimo proreze na butu i u svaki stavljamo po jedno parče belog luka, lepo ga gurnemo unutra. Nakon toga, uz pomoć četke dobro namažemo sa svih strana i ostavljamo u frižideru na jednu noć.

Sledećeg dana kuvamo. Meso treba da bude na sobnoj temperaturi, tako da treba da ga izvadite iz frižidera bar sat vremena pre nego što ga stavite u rernu, da se temperatura izjednači.

Sitno isečemo luk, a spanać na duge trakice. Luk oljuštimo i isečemo na kriške debljine jednog prsta. Jabuke očistimo od semenki, ne ljuštimo ih.

Ja koristim duboki pleh iz rerne. Malo ga namažemo i počinjemo da ređamo u sledećem redosledu: dno pokrijemo mladim lukom, pospemo sa malo soli. Odozgo poređamo jabuke i sasvim malo ih prelijemo sosom od nara.

Preko njih stavimo spanać i pospemo sumakom. Završimo kriškama starog luka, pospemo ih kurkumom. Preko stavimo jagnjeći but, prelijemo ga rastoljenim maslacem. U pleh stavljamo vino i do 100 ml vode - ne treba da ima mnogo tečnosti, maksimum do sredine pleha, zato što će zeleniši takođe pustiti vodu.

Pleh pokrivamo aluminijumskom folijom i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 160 stepeni sa ventilatorom. Nakon 2 sata proveravamo da li je meso pečeno, tako što zabodemo viljušku. Ako je previše žilavo, pokrivamo ponovo i ostavljamo još 40 minuta. Kad je meso skoro gotovo, skidamo foliju, pojačavamo na 190 stepeni i pečemo dok meso ne dobije koricu, periodičmo prelivamo sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: