Način pripreme
Prvo obrađujemo file tako što odvojimo kožu i sve žilice i masnoću.
Pripremamo tri duboka tanjira. U jedan sipamo brašno sa kvascem. U drguom umutimo jedno po jedno jaje i posolomo prstohvatom soli. U treći tanjir sipam prezle, pomešane sa tendanim parmezanom i semenom susama.
Začinimo solju i biberom, čilijem, stavimo malo maslinovog ulja. Promešamo dok se ne dobije homogena smesa.
Priipremamo plitak pleh, obložen papirom za pečenje, namazan uljem.
Uvaljamo svako parče mesa prvo u brašno, nakon toga u jaje i na kraju u smesu sa prezlama.
Poreamo filee u pleh i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 18-20 minuta. Vadimo i ostavljamo da se ohladi.
Za salatu očistimo korene spanaća. Dobro ih operemo i blanširamo 5 minuta u vreloj, posoljenoj vodi. Poželjno je da ih ne prekuvamo, da bi bili hskavi. Prelijemo ih hladnom vodom, da bismo prekinuli proces kuvanja i ocedimo ih u đevđiru.
Izgnječimo čen belog luka u avanu sa malo soli. Dodajemo lagano maslinovo ulje i mešamo energično. Začinimo sokom od limuna.
Prelivamo spanać smesom. Ukrasimo ih peršunom i zapečenim bademima.
Serviramo filee na podlozi od salate od spanaća. Ukrasimo kriškom limuna i zelenom maslinom.
Savet: Uvek kupujte sirove orašaste plodove i zapecite ih u domaćim uslovima. Nezavisno da li ćete ih konzumirati sirove ili zapečene prethodno ih potopite u vodu uveče.