bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Piletina sa pavlakom i krompirićima u vatrostalnoj činiji

Piletina sa pavlakom i krompirićima u vatrostalnoj činiji

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Početnik
3k16315k382
Piletina sa pavlakom i krompirićima u vatrostalnoj činiji
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
30/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
3
"Ako u kulinarstvu ima ljubavnih trouglova, onda su piletina, pavlaka i krompir jedan od njih"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 3 komada
  • krompir - 6 - 7 komada
  • pavlaka - 350 ml, za kuvanje
  • majonez - 3 - 4 supene kašike
  • kačkavalj - 60 g
  • topljeni sir - 40 g
  • belo vino - 40 ml
  • ulje - 50 ml
  • biber - po ukusu
  • ruzmarin - 1 - 2 supene kašike
  • vegeta - 2 supene kašike
  • peršun - 2 supene kašike, iseckan + za posipanje
  • mladi luk - 2 supene kašike, iseckana pera
  • beli biber - po ukusu (za začinjavanje pavlake)
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kuvajte pileće batake oko 25 minuta ili da budu polugotovi. Za to vreme oljuštite i isecite krompir krupnije.

2. Ugrejte rernu na 200 stepeni u vatrostalnu činiju odgovarajuće veličine stavite krompir, začinite ih biberom, vegetom, malo soli (pazite, zato što u vegeti ima soli), peršun i mladi luk. Pospite uljem, lepo promešajte i sipajte bujon u kome ste kuvali pile - onoliko koliko je potrebno da pokrije krompir.

3. Pecite dok voda ne ispari i stavite batake. Vratite u rernu da se malo zapeku, koliko da kožica dobije boju - 10-12 minuta.

4. Pomešajte pavlaku sa majonezom i belim vinom. U njih izrendajte kačkavalj - pile će biti ukusnije ako budete koristili aromatičniji kačkvalj (ja koristim parmezan). Stavite i topljeni sir, beli biber i malo soli po ukusu, i razredite sa još bujona, zavisi koliko želite da sos bude gust. Njime prelijte jelo i pecite dok ne dobije lepu boju.

5. Servirajte posuto svežim peršunom.

Prijatno!

Napomena: Nisam koristila poklopac na činiji, ali ako želite možete da ga upotrebite za pečenje krompira, i na polovini pečenja ga skinite, da bi bujon mogao da ispari.

Druga varijanta je da kuvate sve zajedno poklopljeno, da ne kuvate piletinu prethodno, ali dobro je da probate oba načina i da izaberete koji je bolji za vas.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: