Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Raskošan čokoladni flan

Raskošan čokoladni flan

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Raskošan čokoladni flan
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
6
"Ponekad je raskošni čokoladni flan sve što nam je potrebno, da se osećamo srećno"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 4 komada
  • kakao u prahu - 3 supene kašike, pune /100% prirodan/
  • vanila - 1 štapić
  • kora od pomorandže - od 1/4 voćke
  • esecija ruma - 2 kapljice
  • šećer - 160 g
  • za karamel od pomorandže
  • sok od pomorandže - od 1/2 voćke
  • šećer - 100 g
  • za ukras
  • šlag - po želji
  • kore od pomorandže - ušećerene
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko sa štapićem vanile - rascepljenim, i kapljicama ruma. Ostavite da se krčka na tihoj vatri da se dobro aromatizuje, i posle skinite da se ohladi.

Umutite jaja žicom zajedno sa šećerom i kakaom. Treba da budu tečni, ali nikako penasti ili mekan krem, zato nije preporučljivo da koristite mikser.

Sipajte ih u mleko, izvadite štapić vanile iz mleka i koru od pomorandže, dobro promešajte.

Za karamel pomešajte šećer sa sokom od pomorandže i stavite na vatru dok ne dobije zlatnu boju.

Rasporedite po dnu vatrodtalin čaši i ostvite da se malo ohlade.

Sipajte čokoladnu smesu preko karamela i stavite u pleh sa hladnom vodom tako da nivo dostiže do polovine čaša.

Pecite tako na pari na 130 stepeni 1 sat-sat i po, ili proverite čačkalicom za zube. S vremena na vreme stavljajte kockice leda u vodu.

Gotove flanove ostavite da se ohlade i stavite na 2 sata u frižider pre nego što servirate.

Servirajte ovaj raskošni desert sa ušećerenim korama pomorandže ili istim tavkim iz slatkog. Po želji ukrasite šlagom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: