Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čizkejk»Raskošan čizkejk sa borovnicama

Raskošan čizkejk sa borovnicama

Kristina9595Kristina9595
Početnik
10202
Raskošan čizkejk sa borovnicama
Fotografije: Kristina9595
1 / 3
27/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Nema potrebe da se peče ovaj čizkejk od borovnica, samo su potrebni ljubitelji koji će ga pojesti"

Potrebni sastojci

  • Za osnovu
  • keksići - 150 g, od maslaca
  • kravlji maslac - 70 g, istopljeni
  • so - prstohvat
  • Za krem
  • krem sir - 300 g
  • kisela pavlaka - 100 g
  • tečna pavlaka - 100 ml (35%)
  • šećer u prahu - 150 g
  • ekstrakt vanile - 1 supena kašika
  • želatin - 10 g, istopljen u 60 ml hladne vode*
  • Za preliv
  • slatko od borovnica - 100 g
  • voda - 4 supene kašike
  • želatin - 2 supene kašike, rastvoren u vodi
* merne jedinice

Način pripreme

Keksići od maslaca se samelju ili se sitno izmrve. Dodaje se istopljeni maslac i mešaju se dok se smesa ne pretvori u mrve.

Keks osnova se raspoređuje u kalup sa otkopčavajućim zidovima u koji ste na dno stavili papir za pečenje i svuda se dobro pritišće kako bi se formirala gusta osnova. Stavlja se u frižider na otprilike sat vremena dok se ne stegne.

Krem sir se meša kašikom ili metalnom žicom za mućenje da se dobije glatka smesa. Dodaju se šećer, kisela pavlaka i vanila i ponovo se meša žicom za mućenje dok se ne dobije homogena smesa. Pavlaka se muti dok se ne dobiju tvrdi vrhići i pažljivo se dodaje u krem sir.

Želatin se rastvara u hladnoj vodi dok ne nabubri (* od ukupne količine želatina ostavite otprilike 2 supene kašike koje ćete koristiti za želiranje slatka od borovnica), nakon čega se zagreva na vodenoj pari i u smesu od krem sira se dodaju obe vrste pavlake.

Dobro se meša i sipa se na osnovu, izravnava se i stavlja se u frižider na otprilike 40-45 minuta. Nakon što se površina stegne, dodaje se sloj od borovnica - slatko se pomeša sa vodom i želatinom i pažljivo se raspoređuje po ukusnom čizkejku.

Kod velike razlike u temperaturi krem sira i želatina postoji velika verovatnoća da će se dobiti efekat zgrušvanja kada se želatin doda u hladnu smesu od krem sira i pavlake.

Poželjno je da sastojci (krem sir i kisela pavlaka) budu na sobnoj temperaturi, sa izuzetkom tečne pavlake koja mora da bude ohlađena kako bi mogla da se umuti.

Dok se čeka da se stegne sloj od krem sira, želatin koji je predviđen za sloj od borovnica će se stvrdnuti. Pažljivo zagrejte na vodenoj pari i otpustiće se. Dodajte u slatko od borovnica i rasprostrite po čizkejku. Ponovo stavite u frižider na 1 noć.

Pre serviranja pažljivo provucite vrh tankog noža po zidu kalupa pre nego što ga skinete. Raskošni čizkejk sa borovnicama bez pečenja isecite na komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: