Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Flan Parizien (Flan Parisien)

Flan Parizien (Flan Parisien)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Flan Parizien (Flan Parisien)
Fotografije: marcheva14
1 / 11
01/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Evo ga klasični Flan Parizien - neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 700 ml
  • pavlaka - 300 ml, visoki procenat
  • šećer - 150 g, kristal
  • kukuruzni skrob - 80 g
  • jaja - 3 komada, L, cela
  • žumanca - 3 komada, L
  • vanila - 1 komad, mahuna
  • TESTO OD MASLACA
  • brašno - 250 g, belo
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 200 g, hladni, u kockicama
  • hladna voda - otprilike 2 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Okrugli kalup prečnika otprilike 24 cm, veoma dobro podmazan kockicom maslaca.

1. U blender se sipa brašno, šećer i so, okrene se u dva obrtaja kako bi se pomešali sastojci. Nakon toga se dodaje hladni maslac u kockicama. U principu, na STOP-START dugmetu se pretvaraju u pesak.

Smesa se sipa u posudu, sakuplja se rukama i veoma pažljivo se dodaje kašika po kašika ledene vode. U momentu kada testo može da se zadržiu ruci i da ostaju tragovi prstiju, znači da je u potpunosti gotovo. Brzo se oblikuje u disk, uvija se u folijui ostavlja se u frižideru na 1 noć. Testo mirno može da prestoji na hladnom i duže vreme, do dve nedelje.

Nakon što je dobro ohlađeno, na nabrašnjenoj radnoj površini se razvija sa prečnikom većim od kalupa za pečenje, otprilike 3 prsta više. Pomoću oklagije se prebacuje u kalup, pažljivo se oblikuje bord, a višak testa se iseče. Koristim kuhinjske makaze kako bi bilo lakše.

Testo oko borda se lagano gura ka unutra kako bi se obrazovao deblji bord i prstima obe ruke se oblikuje. Izbocka se viljuškom, stavlja se krug od papira po dnu i zasipa se lopticama za pečenje ili pasuljčićima. Peče se na 180 stepeni otprilike 15 do 20 minuta.

Vadi se papir sa dna sa lopticama i peče se još 5 ili maksimum 10 minuta. Vadi se i ostavlja se u kalupu.

Flan:

Mleko, vanila i pavlaka se dovode do tačke ključanja.

U posudi se metalnom žicom za mućenje mute svajaja i šećer. Dodaje se i skrob i muti se dok se ne dobije glatka smesa. U mlazu se sipa vruće mleko uz neprestano mešanje. Smesa se procedi kroz cediljku i vraća se nazad u šerpu.Kuva se dok se ne dobije krem, do momenta kada žica za mućenje ostavlja tragove u kremu. Skida se sa ringle i sipa se u koru od maslaca. Zagladi se.

Peče se na 170 stepeni 30 minuta. Odozgo treba da bude zapečen kolač, ali u sredini da je vidljivo mekan i veoma vlažan.

Ostavlja se u kalupu na 60 minuta, a nakon toga se okreće na rešetku i ponovo se okreće na poslužavnik. Pokriva se folijom i ostavlja se 1 noć u frižideru.

Napomena: Nije neophodno da kalup ima rebrast bord, zato što će biti teško vađenje nakon što se ispeče kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: