Način pripreme
Okrugli kalup prečnika otprilike 24 cm, veoma dobro podmazan kockicom maslaca.
1. U blender se sipa brašno, šećer i so, okrene se u dva obrtaja kako bi se pomešali sastojci. Nakon toga se dodaje hladni maslac u kockicama. U principu, na STOP-START dugmetu se pretvaraju u pesak.
Smesa se sipa u posudu, sakuplja se rukama i veoma pažljivo se dodaje kašika po kašika ledene vode. U momentu kada testo može da se zadržiu ruci i da ostaju tragovi prstiju, znači da je u potpunosti gotovo. Brzo se oblikuje u disk, uvija se u folijui ostavlja se u frižideru na 1 noć. Testo mirno može da prestoji na hladnom i duže vreme, do dve nedelje.
Nakon što je dobro ohlađeno, na nabrašnjenoj radnoj površini se razvija sa prečnikom većim od kalupa za pečenje, otprilike 3 prsta više. Pomoću oklagije se prebacuje u kalup, pažljivo se oblikuje bord, a višak testa se iseče. Koristim kuhinjske makaze kako bi bilo lakše.
Testo oko borda se lagano gura ka unutra kako bi se obrazovao deblji bord i prstima obe ruke se oblikuje. Izbocka se viljuškom, stavlja se krug od papira po dnu i zasipa se lopticama za pečenje ili pasuljčićima. Peče se na 180 stepeni otprilike 15 do 20 minuta.
Vadi se papir sa dna sa lopticama i peče se još 5 ili maksimum 10 minuta. Vadi se i ostavlja se u kalupu.
Flan:
Mleko, vanila i pavlaka se dovode do tačke ključanja.
U posudi se metalnom žicom za mućenje mute svajaja i šećer. Dodaje se i skrob i muti se dok se ne dobije glatka smesa. U mlazu se sipa vruće mleko uz neprestano mešanje. Smesa se procedi kroz cediljku i vraća se nazad u šerpu.Kuva se dok se ne dobije krem, do momenta kada žica za mućenje ostavlja tragove u kremu. Skida se sa ringle i sipa se u koru od maslaca. Zagladi se.
Peče se na 170 stepeni 30 minuta. Odozgo treba da bude zapečen kolač, ali u sredini da je vidljivo mekan i veoma vlažan.
Ostavlja se u kalupu na 60 minuta, a nakon toga se okreće na rešetku i ponovo se okreće na poslužavnik. Pokriva se folijom i ostavlja se 1 noć u frižideru.
Napomena: Nije neophodno da kalup ima rebrast bord, zato što će biti teško vađenje nakon što se ispeče kolač.