Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Rebarca»Krhka pikantna rebarca i zapečeno povrće u rerni

Krhka pikantna rebarca i zapečeno povrće u rerni

Dora GrozevaDora Grozeva
Pomoćnik kuvara
8521423
Krhka pikantna rebarca i zapečeno povrće u rerni
Fotografije: Dora Grozeva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
135 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
6
"Zašto svi lepi skupovi s prijateljima počinji rečima - dođite da probate kakva sam sjajna rebarca pripremila"

Potrebni sastojci

  • svinjska rebra - 1, 5 kg
  • smesa za začinjavanje
  • kumin - 1 kašičica, mleveni
  • beli luk u prahu - 1 kašičica
  • čili - 1 kašičica, u prahu
  • biber - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • smesa za mazanje
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • beli luk - 3 čena
  • luk - 1 glavica, crni
  • ljutenica - 2 kašike
  • senf - 2 kašike
  • soja sos - 3 kašike
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • smeđi šećer - 1 kašika
  • balsamiko sirće - 3 kašike, sa narom
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Rebra se operu i iseku.

Pomešaju se kumino, beli luk u prahu, čili u prahu, biber, so i šećer i dobro se promešaju. Dobijenom smesom se natrljaju rebra sa obe strane.

Stavljaju se u blago namazanu posudu za pečenje i pokrivaju čvrsto aluminijumskom folijom. Stavljaju se u rernu zagrejanu na 220 stepeni i peku se dva sata.

Za to vreme u maloj šerpi se zagreva maslinovo uje, dodaju se sitno iseckani crni luk i beli luk, posipaju se sa 2-3 prstohvata soli i prže se dok ne postanu zlatasti.

Dodaju se ostali sastojci - ljutenica, senf, soja sos, ljuta aleva paprika, biber, smeđi šećer i na kraju balsamiko sirće sa narom. Na slaboj vatri se ostavljaju na kratko, dok smesa ne bude lepa i gusta. Ostavlja se sa strane.

Već pečena rebra sa odvijaju iz folije, svaka porcija se namaže sa svih strana tako napravljenom smesom i vraća se ponovo nazad u rernu na 15-20 minuta, dok ne preplane prijatno i izgleda ukusno.

Zanimljivo se kombinuju sa zapečenim povrćem u rerni: patlidžanom, šargarepom, tikvicom, crvenom i zelenom paprikom, crnim lukom.

Luk se iseče na kolutove, ostalo povrće na ne mnogo tanke štapiće.

Poređaju se preko papira za pečenje u posudu za pečenje, u tankom mlazu blago se pospu maslinovim uljem i peku se na 200 stepeni dok ne dobiju priajtnu preplanulost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: