Karamelizovani badem

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj73613
02/05/2018
"Savršeno meze, na dohvat ruke, spremljeno za čas "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano666
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • šećer - 60 g, kristal
  • med - 2 kašike
  • badem - 100 g, sirovi
  • vanila - 1 komad, prah
  • maslac - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Obavezno se koristi sirovo koštunjavo voće, ono je po izboru - badem, orah ili lešnik, mogu i pomešani.

U posudu se sipa šećer, med, maslac i vanila i malo vode, oko 2 kašike.

Stavlja se na umerenu ringlu (od 9 stepeni na peti stepen) - šećer će se istopiti zajedno sa drugim sastojcima i pretvoriće se u kašu. Ostavlja se da vri uz često mešanje, dok ne promeni boju, da postane zlatast i da se dobije karamel.

Ne treba da je tamne boje, najbolje prijatno bež. Sipa se grubo isečeno koštunjavo voće i meša se oko minuta.

Odmah se sklanja sa ringle i sipa na papir za pečenje i veom brzo se rasporedi špatulom, jer se steže odmah.

Ostavlja se da se ohladi potpuno i nakon toga se izlomi na parčiče.

Na taj način pripreme karamela koštunjavo voće ne postaje previše tvrdo već prijatno hrskavo, a najviše lako za spremanje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti