Način pripreme
Obavezno se koristi sirovo koštunjavo voće, ono je po izboru - badem, orah ili lešnik, mogu i pomešani.
U posudu se sipa šećer, med, maslac i vanila i malo vode, oko 2 kašike.
Stavlja se na umerenu ringlu (od 9 stepeni na peti stepen) - šećer će se istopiti zajedno sa drugim sastojcima i pretvoriće se u kašu. Ostavlja se da vri uz često mešanje, dok ne promeni boju, da postane zlatast i da se dobije karamel.
Ne treba da je tamne boje, najbolje prijatno bež. Sipa se grubo isečeno koštunjavo voće i meša se oko minuta.
Odmah se sklanja sa ringle i sipa na papir za pečenje i veom brzo se rasporedi špatulom, jer se steže odmah.
Ostavlja se da se ohladi potpuno i nakon toga se izlomi na parčiče.
Na taj način pripreme karamela koštunjavo voće ne postaje previše tvrdo već prijatno hrskavo, a najviše lako za spremanje.