Način pripreme
Pomešajte sodu sa sirćerom i direktno u nju sipajte dve vrste brašna i so (brašno od spelte je sitnije, zato njega ne možete prosejati).
Sipajte vodu i ulje, i zamesite testo u koje sipate po malo brašna od spelte dok ne prestane da se lepi. Pazite da ne bude previše tvrdo.
Od ove doze dobijate tri hlepčića, zato podelite testo na tri lopte i spljeskajte svaku. U centar stavite kačkavalj i zatvorite savijajući krajeve ka unutra - ka sredini. Oblikujte lopte i pospite ih aromatičnim začinima.
Postoji dva načina da ispečete - u tiganju (kao što je slučaj kod mene) ili u rerni. U prvom slučaju namažite tiganj i stavite hlepčiće na umerenu vatru, dobro poklopite. Nakon 4 minuta smanjite vatru skoro do minimuma i okrenite da se peku sa druge strane još 4 minuta.
Ponovite okretanje još jednom po 4 minuta, na kraju malo pojačajte vatru. Možete prelomiti jedan hleb da proverite da li je dobro pečen i ako nije da ponovite proceduru sa okretanjem (nakon svake, poklopac se stavlja dobro).
Druga varijanta je da stavite u ugrejanu rernu na 175 stepeni bez ventilatora, oko 18-20 minuta ili dok ne porumene.
Po želji možete posuti sa još rendanog kačkavalja pred kraj pečenja. Hlepčiće servirajte tople i uživajte u zdravom doručku.
Pošto su dijetetski, sadrže mnogo malo soli, a kačkavalj sa niskim procentom masti nema jak ukus, zat aromatični začini donekle kompenzuju ukus.
Ipak, da biste obogattili ukus, servirajte ih sa ćurećim fileom, dobro zainjenom svežom salatom ili povrćem.
Prijatno!