Način pripreme
Čili paprika se očisti od semeki i isecka se veoma sitno, skoro kao pasta. Peršun se usitni. Beli luk se pasira.
U tiganj sa debelim dnom se sipa maslinovo ulje toliko da blago prekrije dno, stavlja se na ringlu da se zagreje. Stavljaju se škampi i blago se zapeku sa obe strane ali ne da se prekuvaju, oko 30 sekundi po strani.
Dodaje se pasta od paprike, presovani čenovi belog luka, dodaje se maslac i tiganj se protrese, posipa se solju i biberom, posipa se sokom od limuna. Dodaje se vino da se deglazira i škampi se odmah vade.
Ostavlja se na umerenoj ringli, dodaje se pavlaka, ostavlja se na kratko da se redukuje i odamh se dodaju škampi.
Na kraju se dodaje i nekoliko komada sušenog paradajza, isečenog na četvrtine, da dodaju prijatan ukus.
Testenina se skuva prema uputstvu. Iscedi se, dok se sačuva jedna mala kutlača njene vode. Dodaju se špageti u škampe, kutlača vode, servira se.
Koristila sam raznobojne špagete.