Način pripreme
Luk i beli luk se samelju u blenderu zajedno sa ljutom paprikom. Zaprže se na slaboj do umerenoj vatri u ulju i prstohvatu soli 4-5 minuta.
Paradajz se oljušti i zajedno s šargarepom se pretvarta u pire pomoću blendera ili uređaja pogodnog za to. Dodaju se u luk, zajedno sa lovorovim listom i alevom paprikom. Dodaju se bataci i sve se zaprži još 4-5 minuta.
Naliva se sajder i kuva se dok ne ispari alkohol, nakon čega se stavlja i voda, prethodno zagrejana, da se ne zaustavi proces kuvanja.
Dodaju se so i aleva paprika i janija se ostavlja da vri 25 minuta. Dodaje se voda ako se njen nivo mnogo smanji. Za to vreme se ljušti i na krupno iseče krompir i jabuka. Biramo vrstu zelene jabuke, jer je slatko-kisela i idealna za ovo jelo, ali može da se koristi i druga, nije problem.
Nakon što istekne 25 minuta, stavlja se krompir, a nakon 10 minuta i jabuka. Kuva se pod poklopcem još 10 minuta ili dok potpuno ne omekšaju sastojci.
Pileći paprikaš sa jabukama i sajderom se servira vruće, posuto peršunom ili iseckanim strukovima mladog luka.
Izuzetno pogodno za svakodnevnu ili prazničnu trpezu. Veoma ukusno!