Način pripreme
Prase operemo veoma dobro i posolimo. Namažemo mašću i alevom paprikom i natrljamo isečenim limunom. Ostavljamo tako da odstoji.
Za to vreme spremamo nadev.
Skuvamo oprane iznutrice praseta - džigericu, srce, jezik, bubrege, škembe i isečemo na sitno.
Odvojeno izdinstamo isečen na sitno luk i dodajemo u njega oprani pirinač. Dodajemo tri šolje vode i ostavljamo da se izdinsta dok ne nabubri pirinač.
Kad je gotovo dodajemo nanu, biber, so i peršun.
Mešamo i punimo unutrašnjost praseta. Zašivamo koncem i stavljamo u posudu za pečenje preko ukrštenih štapića loze ili ražnjića, ukrštenih da se ne zalepi.
Nalivamo šolju vode i stavljamo u umerenu rernu.
Mažemo mašću s vremena na vreme i prelivamo sopstevenim sosom.
Krompir oljuštimo i isečemo.
Sat pred kraj pečenja dodajemo krompir.
Meso je veoma ukusno, kad je hladno, zato može da se ispeče i dan ranije.
Pri serviranju se iseče na porcije i stavlja se kriška limuna.