Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečeno prase»Pečeno prase sa krompirom

Pečeno prase sa krompirom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Pečeno prase sa krompirom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
7
"Sočno prase sa hrskavom kožicom i krompirom koji se tope u ustima - o kakvoj drugoj đakoniji čovek može da sanja"

Potrebni sastojci

  • prase - 1 komad, malo sa iznutricama
  • pirinač - 1 šolja
  • mast - 60 g
  • limun - 1 komad
  • luk - 3 komada
  • biber
  • aleva paprika
  • nana
  • peršun
  • so
  • krompir
* merne jedinice

Način pripreme

Prase operemo veoma dobro i posolimo. Namažemo mašću i alevom paprikom i natrljamo isečenim limunom. Ostavljamo tako da odstoji.

Za to vreme spremamo nadev.

Skuvamo oprane iznutrice praseta - džigericu, srce, jezik, bubrege, škembe i isečemo na sitno.

Odvojeno izdinstamo isečen na sitno luk i dodajemo u njega oprani pirinač. Dodajemo tri šolje vode i ostavljamo da se izdinsta dok ne nabubri pirinač.

Kad je gotovo dodajemo nanu, biber, so i peršun.

Mešamo i punimo unutrašnjost praseta. Zašivamo koncem i stavljamo u posudu za pečenje preko ukrštenih štapića loze ili ražnjića, ukrštenih da se ne zalepi.

Nalivamo šolju vode i stavljamo u umerenu rernu.

Mažemo mašću s vremena na vreme i prelivamo sopstevenim sosom.

Krompir oljuštimo i isečemo.

Sat pred kraj pečenja dodajemo krompir.

Meso je veoma ukusno, kad je hladno, zato može da se ispeče i dan ranije.

Pri serviranju se iseče na porcije i stavlja se kriška limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: