Način pripreme
Pečenica se tradicionalno priprema na Badnji dan i servira se sledećeg dana na Božić. Moj otac na ovaj način priprema pečeno prase već godinama, a recept je nasledio od svog oca. Veličina praseta varira svake godine.
Tajna je u tome što se prase peče u furuni, napravljenoj od cigle, dovoljno velikoj da u nju može stati celo prase. Furuna koju imamo se nalazi napolju i koristi se za pečenje, najviše pečenice za Božić i jagnjeta za Vaskrs ili za neke druge praznike, u njoj se takođe može peći i domaći hleb.
Prase koje smo pekli bilo težine 38 kilograma. Potrebno je da se prase ošuri u vreloj vodi i da se skinu dlake uz pomoć brenera. Nakon toga se vade iznutrice i prase se dobro opere vodom. Dobro se posoli spolja i iznutra, količina soli je po želji.
Po tradiciji se sa prasetom peku srce i bubrezi, takođe se stavlja jabuka, grančica bosiljka i grančica veseljaka, odnosno hrastovog drveta. Prase se može staviti na ražanj ili se može staviti samo u pleh, dovoljno veliki da u njega može stati celo prase.
Priprema furune: U furuni se pali vatra, lože se drva i na taj način se ugreva, potrebno je da se ugreje do oko 200 stepeni i više, žar se vadi iz furune i nakon toga se prase stavlja unutra. Prosek pečenja je - 10 kg se peče sat vremena.
Prasetu koje smo mi pekli je bilo potrebno 3 i po sata. S vremena na vreme možemo proveravati prase, može se pokriti aluminijumskom folijom ako je temperatura velika, i ako prase brzo rumeni odozgo.
Nakon što izvadimo prase, ne sečemo ga najmanje sat vremena, nakon toga ga sečemo na komade po želji.