Način pripreme
Skuvajte zrna graška prema uputstvu na pakovanju ili nekoliko minuta više od naznačenog vremena, da budu savršeno mekana.
Ostavite da se ohlade dok su još u vodi od kuvanja, i tek onda ih procedite. To radimo zato što ako ih unapred ocedite, mogu da se naboraju i da im se osuši ljuska. Tako će hlađenje oduzeti malo više vremena ali vredi.
U oceđeni grašak stavite beli luk, peršun, avokado, senf, krem sir, so po ukusu, sveže mleko, maslinovo ulje i sok jednog limuna. Pasirajte u konzistenciju po vašoj želji.
Pire će biti gust, zato ako želite možete da ga razredite sa još malo svežeg mleka.
Servirajte hladan ili na sobnoj temperaturi dok na vrh svake porcije stavljate kašiku ceđenog kiselog mleka i posipate čia semenkama za hrskavu završnicu.
Ovaj pire je toliko ukusam da ćete se zaljubiti u njega! Može da se jede tako ili da se servira kao umak ili predjelo sa prepečenim kriškama hleba.
Zdravo i lako!
Prijatno!