Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa kašikom šećera u blago zagrejanom svežem mleku. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 5-10 minuta.
2. Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. U njega razbijte jaja, čuvajući jedno žumance za mazanje. Stavite šećer, alkohol, narendane kore citrusa, narasli kvasac i ulje.
3. Zamesite testo, dodajući malo brašna, dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Testo treba da je mekano u u početku dosta lepljivo. Prebacite ga na blago nabrašnjenu radnu površinu i počnite da mesite ne brinući se da će se lepiti. Dodajte po malo maslaca tokom procesa, ako je neophodno pospite i još brašna, nemojte preterivati - polako ćete dobiti elastično, vazdušasto i nelepljivo testo. Toliko je prijatno na dodir, da čak nećete želeti da prestanete da ga mesite. Ja ga udaram i od 50 do 100 puta u radnu površinu, ako želite i vi možete to da uradite. Vratite u posudu, pokrijte streč folijom (posuda treba da je velika, da ima mesta da naraste) i odozgo stavite krpu. Ostavite na toplom da naraste 2 sata ili dok ne utrostruči obim.
4. Naraslo testo premesite još jednom i podelite na tri jednaka dela. Svaki do njih razvijte u tanku koru, namažite maslacem i pospite mešavinom šećera i mlevenih badema, blago navlaženom likerom od ananasa.
Uvijte u tanke rolnice i njih tri upletite u pletenicu, oblikujući prsten od nje. Namažite umućenim žumancem s malo ulja i pospite šećerom i filiranim bademima. Stavite u podmazan okrugli kalu (oko 23 centimetra prečnik) i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Poslednjih 10 minuta smanjite rernu na 160 stepeni.
Gotov uskršnji kolač ostavite da se ohladi na rešetki.
Nek vam je slatko i srećni praznici!