Peljmeni prženi sa maslacem i sosom od pavlake

07/06/2018
"Prženi, zato što su tako najukusniji "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano257
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 250 g + za posipanje radne površine
  • jaja - 1 komad
  • voda - 100 ml
  • so - 2 prstohvata
  • za nadev
  • mleveno meso - 200 g, svinjsko
  • slanina - 80 g
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • so - 2 psrtohvata
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • mladi luk - 2 struka
  • ljuta paprika - po želji
  • peršun - 1 supena kašika, iseckan
  • još
  • maslac - oko 80 g
  • pavlaka za kuvanje - 500 ml
  • kisela pavlaka - 3 supene kašike ili po ukusu
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • so - po ukusu
  • biber - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesite glatko i elastično testo od navedenih sastojaka, dodajte još brašna u procesu mešenja ako je potrebno, ali pazite da test ne postane previše tvrdo. Ostavite ga da odstoji 30 minuta.

Pripremite nadev, propržite mladi luk, sitno iseckan, sa mlevenim mesom, slaninom, isečenom na kockice i paradajz sosom. Mešajte da se izmrvi i začinite solju i začinima.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite tanku koru i isecite krugove prečnika oko 4-5 cm, ili kako vam se dopada, koje veličine želite da budu peljmeni. Druga varijanta je da prosto kidate loptice od testa, velčine oraha i da ih razvučete na tanak krug (ne previše tanak da se ne bi kidao)..

U sredinu svakog stavite nadev i savijte u oblik polumeseca, nakon toga sastavite dve ivice i napravite krug. Dobro učvrstite da se ne odlepe.

Stavite obilnu količinu posoljene vode da provri na umerenoj/jakoj vatri i stavite nekoliko peljmena, toliko da slobodno mogu da isplivaju i da se ne zalepe jedan za drugi. Kuvajte 5 minuta (isplivaće na površinu) i izvadite na tanjir sa ubrusom. Pospite ili namažite maslinovim uljem da se ne suše.

U šerpi rastopite maslac i pržite kratko oceđene peljmene sa obe strane, dok ne dobiju lepu boju. Radite to iz dva tri puta, a ne sve odjednom. Kad budu gotovi i poslednji, sipajte pavlake, stavite so po ukusu i čim tečnost provri (na tihoj vatri) stavite i druge peljemene.

Mešajte da se sos ravnomerno rasporedite po njima i nakon jednog minuta servirajte posute alevom paprikom.

Veoma ukusno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar