Mlečna panakota sa prelivom od jagoda

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67703
08/06/2018
"Letnji desert, koji donosi uživanje u svakom zalogaju "
Priprema15 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno30 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano203
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • šećer - 4 kašike
  • vanilin šećer - 1 komad
  • želatin - 10 g
  • hladna voda - 4 kašike
  • za preliv od jagoda
  • jagode - 250 g
  • šećer - 4 kašike
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj jednostavan i brz desert je vrlo prijatan za toplo vreme.

Zagrejte sveže mleko na ringli u maloj posudi zajedno sa šećerom. Promešajte da se istopi šećer, ali da ne provri mleko. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi, da ne bude vruće. Za to vreme stavite želatin u ćašu i prelijte hladnom vodom.

Kada nabubri nakon 5-6 minuta, potopite čašu u posudu sa vrućom vodom na pari i sačekajte da želatin postane tečan. Sipajte ga u sveže mleko i promešajte. Kiselo mleko se odvojeno promeša da bude glatko bez grudvica. Nalijte sveže melko u kiselo i ponovo dobro promešajte.

Rasporedite smesu u 4-6 čaša i ostavite u frižider na 2-3 sata da se stegne.

Za to vreme možete za garniranje da spremite preliv od jagoda:

Dobro uzrele jagode se operu i iseku na sitno. Stavljaju se u odgovarajuću posudu, dobro je da bude sa nelepljivim dobom, na umerenu vatru. Posipamo šećerom i dodajemo malo vode. Mešaju se s vremena na vreme, da se redukuje smesa. Jagode treba da omekšaju i da se smesa malo zgusne.

Pasira se dok je još vruće. Sačekajte da se ohladi.

Preko mlečnog krema u svaku čašu se sipaju po tri kašike preliva od jagoda.

Za ukras zabodite po jednu jagodu i Oreo keks.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar