Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Kolač sa prelivom od meda i pistaća

Kolač sa prelivom od meda i pistaća

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Kolač sa prelivom od meda i pistaća
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Ovo nije samo desert, ovo je pravo umetničko delo"

Potrebni sastojci

  • Za kolač
  • jaja - 5 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • šećer - 200 g
  • bademi - 150 g (sitno mleveni)
  • brašno - 175 g
  • limun - 1 komad
  • pomorandža - 1 komad
  • pšenični griz - 165 g (fino mleven)
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 175 ml
  • za preliv
  • pomorandže - 2 komada
  • limun - 1 komad
  • med - 425 g
  • pistaći - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom. Sipajte prašak za pecivo u kiselo mleko. U drugoj posudi pomešajte brašno i griz. Dodajte bademe iseckane na sitno.

Dodajte kore limuna i pomorandže. Oblikujte udubljenje u suvoj bazi i počnite da dodajte unutra kiselo mleko. Promešajte i dodajte smesu od jaja. Sipajte maslinovo ulje.

Stavite list papira za pečenje u posudu za pečenje. Sipajte smesu za kolač i pecite na 180 stepeni 50 minuta. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz kalupa i ostavite ga da se potpuno ohladi.

Pripremite preliv, tako što prvo stavite pistaće da se zapeku u suvom tiganju. Kada dobiju boju, iscedite unutra sok i kore dve pomorandže i jednog limuna. Dodajte med u ostavite sirup da provri.

Napravite rupice u kolaču pomoću noža, da se sirup bolje apsorbuje. Prelijte ohlađen kolač vrelim sirupom, rasporedite pistaće ravnomerno po površini i ostavite da potpuno upije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: