Domaće jabukovo sirće bez konzervansa

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Новак
5
6
24/06/2018
"Pravite domaće sirće - tako ćete biti sigurni da vam se turšija neće pokvariti "
Priprema60 min.
Ukupno60 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 159
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jabuke - 4 kg, slatke
  • šećer - 200 g
  • voda - 3.5 - 4 l
* merne jedinice

Način pripreme

Za dobro domaće sirće su potrebne zrele jabuke neke slatke sorte. Potrebno je da ih operete, isečete na srednje komade i uklonite drške. Unutrašnjost sa semenkama treba da ostane.

Isečene jabuke stavite u veliku staklenu posudu. Možete koristiti tegle od 3 l. Prelite ih vodom (da ne bude vruća), u koju ste prethodno rastvorili šećer, tako da voda 1 prst bude iznad jabuka. Umesto šećera se slobodno može koristiti i med.

Vodu i jabuke promešajte drvenom kašikom. Posudu pokrijte gazom i stavite na svetlo mesto, gde ima dosta strujanja vazduha.

Tokom 10 dana jabuke promešajte drvenom kašikom najmanje 2 puta dnevno. Neprijatno je što se tokom fermentacije javljaju vinske mušice.

Kada prođe 10 dana, tečnost procedite pomoću gaze i pravite u prethodno oprane staklene posude, koje ćete ponovo pokriti gazom, jer fermentacija još nije gotova.

Sirće treba tako da odstoji još 30 dana, da sazri. Nakon toga treba da se procedi i rasporedi u staklene flaše, u kojima će se čuvati.

Da bi se ubrzao proces fermentacije, možete staviti sirćetnu gljivu, ako ste je sačuvali od prethodne godine.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar