Karamelizovane jabuke sa karamel mlekom

25/06/2018
"Postoji jedan desert koji zauvek ostaje u srcu - predstavljamo vam naš "
Priprema15 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno25 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano51
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jabuke - oko 8 - 10 komada, srednje veličine
  • drveni štapići - za jabuke
  • maslac - 100 g (ne koristite margarin)
  • smeđi šećer - 200 g, tamniji
  • kukuruzni sirup - 100 g, ili tečni med
  • kondenzovano mleko - - 200 g, sa šećerom
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • cimet - 1 štapić
  • papir za pečenje - mnogo dobro namazan
  • kulinarski termometar
* merne jedinice

Način pripreme

Papir za pečenje dobro namažite maslacem ili neutralnom mašću. Jabuke očistite i nemojte ljuštiti koru, zato što će vlaga smetati da se dobro karamelizuje.

Na ringlu stavite šerpu sa dovoljno vode da provri. Skinite sa vatre. Jabuke potopite u vrelu vodu na 15-30 sekundi. Na taj način će se skinuti vosak sa njih, ako su kupljene u prodavnici. Ako su jabuke domaće iz bašte, nije potrebno prethodno da ih obrađujete.

Izvadite i dobro ih osušite. Odvojite drške laganim kružnim pokretima. U sredinu stavite kašiku za sladoled ili jak drveni štap.

U kaserolu sipajte smeđi šećer, dodajte maslac, kukuruzni sirup ili tečni med, vanilu i kondenzovano mleko. Stavite na umerenu vatru uz neprestano mešanje žicom.

Smesa se veoma brzo ugreva, zato nemojte ostavljati ni sekund bez nadzora. Ostavite da se krčka oko 10-12 minuta na tihoj vatri i kad stepeni na kulinarskom termometru pokažu 130-140 stepeni, skinite sa vatre.

Pripremljene jabuke potopite u karamel smesu, nakon toga potopite u orahe ili sitne šarene mrvice i stavite na namazan papir. Ostavite da se potpuno ohlade.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar