Način pripreme
Papir za pečenje dobro namažite maslacem ili neutralnom mašću. Jabuke očistite i nemojte ljuštiti koru, zato što će vlaga smetati da se dobro karamelizuje.
Na ringlu stavite šerpu sa dovoljno vode da provri. Skinite sa vatre. Jabuke potopite u vrelu vodu na 15-30 sekundi. Na taj način će se skinuti vosak sa njih, ako su kupljene u prodavnici. Ako su jabuke domaće iz bašte, nije potrebno prethodno da ih obrađujete.
Izvadite i dobro ih osušite. Odvojite drške laganim kružnim pokretima. U sredinu stavite kašiku za sladoled ili jak drveni štap.
U kaserolu sipajte smeđi šećer, dodajte maslac, kukuruzni sirup ili tečni med, vanilu i kondenzovano mleko. Stavite na umerenu vatru uz neprestano mešanje žicom.
Smesa se veoma brzo ugreva, zato nemojte ostavljati ni sekund bez nadzora. Ostavite da se krčka oko 10-12 minuta na tihoj vatri i kad stepeni na kulinarskom termometru pokažu 130-140 stepeni, skinite sa vatre.
Pripremljene jabuke potopite u karamel smesu, nakon toga potopite u orahe ili sitne šarene mrvice i stavite na namazan papir. Ostavite da se potpuno ohlade.