Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Karamelizovane jabuke sa karamel mlekom

Karamelizovane jabuke sa karamel mlekom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Karamelizovane jabuke sa karamel mlekom
Fotografije: marcheva14
2 / 5
25/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
8
"Postoji jedan desert koji zauvek ostaje u srcu - predstavljamo vam naš"

Potrebni sastojci

  • jabuke - oko 8 - 10 komada, srednje veličine
  • drveni štapići - za jabuke
  • maslac - 100 g (ne koristite margarin)
  • smeđi šećer - 200 g, tamniji
  • kukuruzni sirup - 100 g, ili tečni med
  • kondenzovano mleko - - 200 g, sa šećerom
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • cimet - 1 štapić
  • papir za pečenje - mnogo dobro namazan
  • kulinarski termometar
* merne jedinice

Način pripreme

Papir za pečenje dobro namažite maslacem ili neutralnom mašću. Jabuke očistite i nemojte ljuštiti koru, zato što će vlaga smetati da se dobro karamelizuje.

Na ringlu stavite šerpu sa dovoljno vode da provri. Skinite sa vatre. Jabuke potopite u vrelu vodu na 15-30 sekundi. Na taj način će se skinuti vosak sa njih, ako su kupljene u prodavnici. Ako su jabuke domaće iz bašte, nije potrebno prethodno da ih obrađujete.

Izvadite i dobro ih osušite. Odvojite drške laganim kružnim pokretima. U sredinu stavite kašiku za sladoled ili jak drveni štap.

U kaserolu sipajte smeđi šećer, dodajte maslac, kukuruzni sirup ili tečni med, vanilu i kondenzovano mleko. Stavite na umerenu vatru uz neprestano mešanje žicom.

Smesa se veoma brzo ugreva, zato nemojte ostavljati ni sekund bez nadzora. Ostavite da se krčka oko 10-12 minuta na tihoj vatri i kad stepeni na kulinarskom termometru pokažu 130-140 stepeni, skinite sa vatre.

Pripremljene jabuke potopite u karamel smesu, nakon toga potopite u orahe ili sitne šarene mrvice i stavite na namazan papir. Ostavite da se potpuno ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: