Karamelizovane jabuke sa kukuruznim sirupom

28/06/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4228
"Veoma efektan desert, koji mnogi od nas pamte još od detinjstva "
Priprema15 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno30 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano47
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jabuke - 5 komada, srednje veličine
  • voda - 175 ml
  • šećer - 400 g, kristal
  • crvena jestiva boja - 1/2 kašičice, gel
  • kukuruzni sirup - 200 g, svetao (ako se ne raspolaže takvim, koristi se glukoza)
  • cimet - 2 štapića
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Neophodno nam je pravougaono parče papira za pečenje, mnogo dobro namazano maslacem ili neutralnom masnoćom.

Bez obzira na to koje se voće karamelizuje, ono se nikad ne ljušti, jer ako se oljušti ili iseče na pola, unutrašnja vlaga će sprečiti dobru karamelizaciju.

Ako su jabuke kupljene u prodavnici, neophodno je da se prethodno obrade. U duboku šerpu se stavlja dovoljno vode i ostavlja se na ringli da provri. Sklanja se sa ringle i jabuke se stavljaju na oko 30-40 sekundi. Tako će se otkloniti voštani sloj. Ako su iz domaće bašte nije neophodno da se prethodno obrade.

Vade se rešetkastom kašikom i mnogo dobro se osuše sa svih strana. Uvijanjem im se odstranjuje drška. Probadaju se debelim drvenim štapićem ili drvenom špatulom za sladoled. Ostavljaju se sa strane.

U duboku posudu se sipa šećer. Dodaje se voda, jestiva boja, kukuruzni sirup ili glukoza iste gramaže, cimet i vanila. Meša se dok se ne homogenizuje. Smesa se ostavlja na umerenoj ringli da provri, smanjuje se temperatura i ostavlja se da vri dok ne dostigne 140 stepeni. To će oduzeti oko 10-12 minuta.

Ako se ne raspolaže kuhinjskim termometrom u jednom trenutku se zagrebe malo kipuće smese, stavlja se kašičica u hladnu vodu i ako se kristalizuje i napravi šećerna loptica, znači da je postignuta temperatura. Sklanja se sa ringle.

Svaka jabuka se hvata za postavljenu drvenu dršku i stavlja se u karamel. Okreće se nekoliko puta, vadi se, ostavlja se da isteče veći deo karamela i stavlja se na papir za pečenje.

Tačna temperatura je od velikog značaja za pravljenje dobrih karamelizovanih jabuka. Nakon što se zavrte u karamelu i izvade se da se ohlade, i nakon što se potpuno ohlade, treba da imaju blistavu, sjajnu crvenu ili drugu boju, to je po izboru.

Po izboru može da se potope u raznobojne šećerne mrvice.

Ostavljaju se na sobnoj temperaturi dok se karamel potpuno ne ohladi.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar