Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Kalup za mafine sa 12 gnezda i 12 papirnih korpica.
Podizač testa: zagreva se sveže mleko do 37 stepeni, dodaju se dve kašike šećera, dve kašike brašna i suvi kvasac. Meša se i ostavlja se da naraste oko 10-15 minuta.
Brašno se proseje i promeša se sa ostatkom šećera.
Maslac se istopi na pari.
Mute se jaja.
U brašnu se pravi udubljenje, sipaju se umućena jaja, podizač testa, rum i istopljeni maslac. Počinje da se mesi testo, prvo se meša kašikom, a nakon toga namašćenim rukama - oko 10 minuta. Testo će biti meko i elastično. Ostavlja se da naraste 20 minuta.
Nakon 20 minuta se blago razmesi i dodaje se isečen ratluk na sitno. Pokriva se ostavlja da naraste 90 minuta.
Kalupi se pripremaju tako što se u svako gnezdo postavlja papirna korpica.
Od naraslog testa se prave tri loptice veličine trešnje i stavljaju se u svaku korpicu po tri komada. Ako se ne koriste papirne korpice, onda se svaka loptica potapa u istopljeni maslac, pre nego što se stavi u gnezdo.
Žumance se umuti sa kašičicom vode i kašičicom ulja. Mafini se mažu odozgo i posipaju šećerom.
Peče se na 180 stepeni oko 15-20 minuta dok ne postanu zlatasti.
Osim ustinjenog ratluka, dodala sam i malo usitnjenih ušećerenih kora pomorandže.