Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Vazdušasti Uskršnji milibrot mafini

Vazdušasti Uskršnji milibrot mafini

Vazdušasti Uskršnji milibrot mafini
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
24
"Uskršnji kolač u obliku mafina, lako možete da pretvorite u efektan desert. Poslužite ih u tanjirićima, prelijte ih slatkim kremom po izboru i ukrasite listićima nane"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 150 g
  • sveže mleko - 150 g
  • brašno - 500 - 550 g
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • mast - 125 g (maslac)
  • vanila
  • suvo grožđe
* merne jedinice

Način pripreme

Sve namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi. Umutite jaja viljuškom (jedan žumanac ostavite za premazivanje na kraju), u mikrotalsnoj na 30 sekundi ugrejte mleko sa šećerom dok se potpuno ne rastvori. Promešajte jaja sa mlekom i šećerom, dodajte brašno sa prethodno umešanim kvascem i umesite testo.

Malo, po malo dodajte istopljeni maslac ili mast. Veoma je važno da to činite postepeno, a ne odjednom. Zahvaljujući dugotrajnom mešenju i postepenom dodavanju masnoće, testo će na kraju pečenja biti končasto. Na kraju stavite vanilu. Ostavite gotovo testo, koje je mekano i ne lepi se, da naraste.

Od testa napravite 12 loptica, veličine loptice za stoni tenis (ne veće, jer će testo još da naraste). Od loptica oblikujte pletenice po vašem izboru i želji. Možete da svaku lopticu razvučete u dugačak kanap, dodajte suvo grožđe, preklopite ga na pola, uvrtite testo, umotajte ga u oblik puža i stavite ga u kalup.

Premažite mafine umućenim žumancem, kome ste dodali malo svežeg mleka nekoliko kapi ulja. Ostavite testo da naraste i da popuni kalupe za mafine u rerni uključenoj na 50 stepeni. Nakon toga, rernu zagrejte na 160-170 stepeni i pecite mafine dok ne porumene - proveravajte čačkalicom.

Od ove količine testa dobićete 24 mafina. Možete da pripremite 12 mafina i mali Uskršnji slatki kolač.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: