Način pripreme
Sve namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi. Umutite jaja viljuškom (jedan žumanac ostavite za premazivanje na kraju), u mikrotalsnoj na 30 sekundi ugrejte mleko sa šećerom dok se potpuno ne rastvori. Promešajte jaja sa mlekom i šećerom, dodajte brašno sa prethodno umešanim kvascem i umesite testo.
Malo, po malo dodajte istopljeni maslac ili mast. Veoma je važno da to činite postepeno, a ne odjednom. Zahvaljujući dugotrajnom mešenju i postepenom dodavanju masnoće, testo će na kraju pečenja biti končasto. Na kraju stavite vanilu. Ostavite gotovo testo, koje je mekano i ne lepi se, da naraste.
Od testa napravite 12 loptica, veličine loptice za stoni tenis (ne veće, jer će testo još da naraste). Od loptica oblikujte pletenice po vašem izboru i želji. Možete da svaku lopticu razvučete u dugačak kanap, dodajte suvo grožđe, preklopite ga na pola, uvrtite testo, umotajte ga u oblik puža i stavite ga u kalup.
Premažite mafine umućenim žumancem, kome ste dodali malo svežeg mleka nekoliko kapi ulja. Ostavite testo da naraste i da popuni kalupe za mafine u rerni uključenoj na 50 stepeni. Nakon toga, rernu zagrejte na 160-170 stepeni i pecite mafine dok ne porumene - proveravajte čačkalicom.
Od ove količine testa dobićete 24 mafina. Možete da pripremite 12 mafina i mali Uskršnji slatki kolač.
Prijatno!