Portugalske pitice od lisnatog testa (Travesseiros de Sintra)

29/06/2018
"Od prvog zalogaja - odlične su, obavezno ih probajte "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano223
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 400 /2 lista/
  • voda - 100 ml
  • šećer - 300 g
  • bademi - 150 g, samleveni
  • cimet - 2 kašičice
  • jaja - 4 komada, žumanca
  • kukuruzno brašno - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni.
Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenja.

Počnite sa pravljenjem šećernog sirupa. U kaserolu sipajte vodu i dodajte šećer. Ostavite na umerenoj vatri dok prilikom podizanja kašike od sirupa napravite nit. Skinite i ostavite da se ohladi.

Bademe sameljite u multipraktiku/bledneru na krupnije komade. Dodajte cimet, skrob i žumanca. Odozgo sipajte sirup, energično mešajte i ostaite na oko 1 sat da smesa upije sirup i da se potpuno ohladi. Kad se smesa ohladi treba da ima konsistenciju guste paste.

Lisnato testo treba da bude na sobnoj temperaturi. Razvijte oklagijom na pravougaonik. Nožem poravnajte sa strane i isecite po dužini na tri dela, a nakon toga i po sredini da se stvore velike pravougaonike - ukupno 6 komada. Svako parče namažite četkom sa vodom, stavite u sredinu od nadeva, oko 2 kašičice, ne nanosite po dužini.

Gornji deo stavite preko nadeva, pritisnite prstima da se zalepi i pokrijte drugim parčetom testa, da dobijete piticu.

Sa strane pitu pritisnite nežno prstima da se zalepi.

Poređajte u pleh sa savijenim delom na dole na razmaku jedan od drugog. Ostavite da se ohladi oko 30 minuta.

Pecite na 200 stepeni oko 25-30 minuta.

Po izboru možete posuti šećerom u prahu.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar