Bonapeti.rs»Kulinarska mreža»Anonymous»Moji odgovori na forumu
Anonymous
Anonymous
Šegrt

Moji odgovori na forumu

AnonimanKoji vam je omiljeni recept
Svi recepti koji potiču iz starina -recepti bakine kuhinje i autohtoni recepti nekog kraja .Naravno od jela najomiljeniji su mi recepti za ''Leskovački roštilj'' koji sam dobila od jednog starog leskovčana i recept za baklavu rađen po receptu iz bosanske kuhinje .
AnonimanKojim argumentima odbijate deci slatkiše :)
Slatkiši se ne moraju zabranjivati ukoliko dajemo umerenu količinu i koristimo zdravije varijante .Med ,slatke korene ,voće itd. Naravno da deca vole kolače ,bombone i ne treba to braniti ali treba ih naučiti da ih pravilno uzimaju .
AnonimanKako se pravi slatko od pomorandžine kore?
Ne znam da li postoji zastarelost teme, no evo odgovora na ovo pitanje .Može se napraviti slatko od kore pomorandže ,evo i recept : 1kg.kore pomorandže (odprilike 2-3kg pomorandži) 1limum soda bikarbona -za čišćenje kore ukoliko nije ''neprskana'' 1kg. šećera + 2dl vode . Koru na pomorandži istrljati sa sodom bikarbonom da izađe gorčina i hemikalije (zbog prskanja) Oguliti koru na četvrtine pa je saviti u obliku šestice i pomoću štapića za ražnjiće spojiti u jednu celinu (kao ražnjić)- moguše je i pomoću igle i konca nanizati ih kao ogrlicu Spremiti ih preko noći u zamrzivać . U dublju posudu staviti agdu ''da kuva (šećer i voda), kad prokuva smanjiti vatu, pa dodati smotuljke kore ,tako što ih lagano skinemo sa štapića ili konca da se ne odmotaju.Pojačati malo temperaturu i kuvati nekih 15min. Pri kraju u slatko dodati kolutove jednog limuna ,te kuvati još pet minuta . Vruće slatko sipati u vruće tegle i poklopiti te ostaviti na toplom da se ohladi .(rerna ili umotano u peškire) . Ovako spremljeno slatko od kora je jako aromatično i može služiti kao dekoracija za voćne torte ili druge kolače .
AnonimanZa i protiv Instant kafe?
Volim tursku kafu ,mada u poslednjih nekoliko godina sinovi me naučili pa ponekad popijem i istant.,a i u bilo kom rstoranu ,kafiću ,spremaju više instant .Niko ne kuva ovu pravu ''tursku'' .Mada znate li da ovakvu kafu kakvu pijemo mi u Srbiju piju još u Brazilu i skoro nigde više .Ustvari prava turska kafa se i ne kuva ovako kako je mi kuvamo .