Zbog čega, kada spremam krem karamel, pušta mnogo vode?

Kuvari su kategorični da je krem karamel jedan od omiljenih deserata. Razume se, oni misle na perfektni krem karamel, koji ostavlja utisak svojom kremastom strukturom, savršenom glatkom površinom i nedostatku šupljina u kojima je vazduh ili voda.

Ali, u stvarnosti, postizanje ovog rezultata nije sasvim lak zadatak i mnogo domaćica se susreće sa problemima prilikom pripreme krem karamela.

Jedna od najčešćih nevolja koje se dešavaju prilikom pripreme krem karamela je pojava šupljina i relativno vodenasta struktura.

Razloga za ovaj neuspeh može biti nekoliko.

Kada krem karamel ispušta mnogo vode nakon pečenja, to je možda zbog toga što je upotrebljeno nekvalitetno mleko ili je temperatura pečenja previsoka.

Pojava šupljina i ispuštanje vode možda bude i posledica netačnih količina i odnosa namirnica, a obično je reč o manjku jaja.

Kako da ipak postignete odličan rezultat i da poslužite gostima savršeni krem karamel.

Na prvom mestu, namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi. Dobro je da koristite kvalitetno domaće sveže mleko, koje treba da prokuvate i procedite pre upotrebe.

Domaća jaja će dati neodoljivu bogatu boju gotovog krem karamela i ne zaboravite da na 1 litar svežeg mleka treba da stavite minimum 6, a najbolje 8 celih jaja.

Na poslednjem mestu, ali ne po važnosti, je i temperatura pečenja.

Ona ne treba da bude viša od 150 stepeni, a samo pečenje se obavlja na pari.

Voda u plehu ne treba da provri, i zbog toga s vremena na vreme treba da dolivate hladnu vodu ili da stavljate kocke leda.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji