Pravo zadovoljstvo u kuhinji leži u pripremi deserata, jer je perfekcionizam u njihovoj srži. Najvažnija finesa svakog deserta je preciznost. Tajna je u težinama, u redosledu dodavanja proizvoda, u stepenima. Ako se tačno pridržavate recepta, dobićete odličan rezultat.
Ipak, uvek postoje male tajne koje jedan krem čine drugačijim od drugih. Fokusiraćemo se na tajne najpopularnijeg krema za desert koji se priprema u našoj zemlji - krem karamela.
Svi znaju da je idealni krem karamel gust, bez rupa i veoma ukusan. Kako da ga napravimo baš takvim?
Jaja za krem karamel treba da budu sveža

Najbolje je koristiti sveža, domaća jaja. Ako nemate priliku da ih nabavite, možete pogledati ona dostupna na tržištu. Znaćete tako što ćete ubaciti jaje u čašu vode sa solju. Ako potone, sveže je. Ako ostane na površini, već je staro. Ne koristite stara jaja, krem neće biti lep.
Indikator svežih, dobrih jaja je boja žumanca. Duboka boja je pokazatelj da su jaja sveža. Kada se umute, smesa dobija bledožutu boju, a posle pečenja krem ima zlatnu boju. Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi.
Koristite toplo sveže mleko za krem karamel

Ako u jaja dodate hladno sveže mleko, krem će postati šipljikav. Zato ga zagrejte ako se ohladilo. Jaja se neće preseći, a krem će biti ujednačene konzistencije. Ako u mleko dodajete bilo kakve arome kao što su razne biljke i arome, obavezno procedite mleko pre dodavanja u jaja. Proceđivanje svežeg mleka takođe garantuje glatku konzistenciju krem karamela.
Voda za pečenje treba da bude na sobnoj temperaturi

Krem karamel se peče na pari, tako što se posude sa kremom stave u pleh i dodaje se voda u njega. Voda za vodeno kupatilo ne bi trebalo da bude vruća i da ključa tokom pečenja, jer će se krem zgrušati. Najbolje je da voda bude na sobnoj temperaturi, kako bi se ravnomerno zagrejala u rerni sa svim ostalim proizvodima.
Ovo su mali trikovi i tajne pri pripremi krem karamela, koji će desert učiniti prijatno gustim i veoma ukusnim.
Prevrtanje na tanjir nije obavezno, ali ako želite da ga ukrasite sirupom ili voćem, tanjir za desert pruža tu opciju. Vaša večera će biti nezaboravna ako se završi divnim desertom, upravo taj kulinarski detalj čini veče posebnim.
Probajte sada naše predloge za krem karamel kao krem karamel bez šećera i krem karamel u plehu.
Komentari