Način pripreme
Zašto li je ovaj desert simbol slatkoće? Moje nepce predoseća baršunastu nežnu teksturu savršenog krem karamela.
Postoje momenti kada prestajemo da mislimo o kalorijama i ostavljamo sa strane ove uznemirujuće natprirodne pojave. Da utonemo u eksploziju kombinacije mekog mirisa krema od jaja, vanile i karamela. Grešna porcija sreće!
Jaja mešamo metalnom žicom za mućenje sa šećerom. Smesu ostavljamo da odstoji 5 minuta da se odmori.
Mleko i pavlaku zagrejemo na kratko, ne treba da ključaju. Skidamo sa vatre.
U smesu od jaja dodajemo toplu mlečnu smesu uz neprestano mešanje.
Mleko ne sme da bude vruće, da ne bismo skuvali jaja! Dodajemo prstohvat soli, vanile u prahu i aromatični šećer.
Šećer za karamel stavljamo u suvu posudu na umerenu vatru, kako bi se istopio.
Šerpu ili tiganj u kojem pripremamo karamel s vremena na vreme protresemo, tako što u ključalu smesu nikada ne dodajemo vodu ili mešamo kašikom.
Imajte u vidu da čak i kada se skloni sa ringle, karamel nastavlja da vri i da postaje tamnije boje i prema tome ima gorak ukus.
Vrući ćilibarni karamel pažljivo raspoređujemo po dnu kalupa otpornih na toplotu.
U mom slučaju sam koristila duguljasti kalup za hleb/kolač. Možete da pripremite krem u kom god kalupu ili klupčićima kojima raspolažete kod kuće.
Posudu stavljamo u drugu odgovarajuću veću.
Sipamo toplu, skoro pa vruću vodu (otprilike 75 stepeni), tako što je njena količina malo iznad sredine kalupa.
Krem karamel se peče u prethodno zagrejanoj rernu na 130-140°С otprilike 55-60 minuta.
Važno je da pratimo da voda u posudu ne provri, zato što će se tada formirati praznine u kremu.
Ispečeni krem karamel se vadi iz rerne i ostavlja se na sobnoj temperaturi dok se sasvim ne ohladi.
Stavljamo kalup u frižider na barem 4 sata.
Pre serviranja tankim nožem prolazimo po zidovima kalupčića i okrećemo na odgovarajući tanjir/poslužavnik.
Adaptirano od strane Menju.