Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Svaki fan slatkog 5. aprila proslavlja Dan karamela

Svaki fan slatkog 5. aprila proslavlja Dan karamela

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
6911
Dan karamela

Svaki 5. april u kulinarskom kalendaru se obeležava kao Dan karamela - proizvod koji kremove, torte i pudinge čini još primamljivijim i ukusnijim.

Karamel je španska reč i označava šećernu trsku, ali se pretpostavlja da su Španci pozajmivali od latinske reči Caramelus kada su želeli da daju naziv trsci.

Prvi karamel pripremljen je još u XVII veku tako što tada nije bio korišćen za nadev ili preliv kolača, već su od njega pravljene brze i jeftine bombone. Tada je recept uključivao jedino vodu i šećer.

Kasnije je počelo da se dodaje i mleko kako bi bombone bile mekše. Ovaj njegov izgled postaje mnogo popularniji i kulinari su ga uključili kao dodatak u različite deserte.

Danas, osim u sočne kolače, karamel dodajemo i u kokice, orašaste plodove, različito voće i kafu kada nam se jede nešto zaista slatko.

Iako je mnogo ukusan i ide uz svaki moguć desert, karamel mešavina se ne koristi samo u kulinarstvu. Za kozmetičku industriju i efikasno sredstvo za uklanjanje dlaka koje većina žena može da primeni i samo kod kuće.

Krem karamel

Da bi obeležili Nacionalni dan karamela 5. aprila u Njujorku tradicionalno ispred prodavnice Werther`s Original Hard Candies dele besplatno prve karamel bombone koje su se spremale u dalekom XVII veku.

Ukoliko ste pravi fan slatkog, danas obavezno probajte nešto sa karamelom - da li kao bombone, ili u njegovom najpoznatijem obliku kao krem karamel.

Istraživanje među Bugarima je pokazalo da je njihov omiljeni desert upravo krem karamel. Međutim, poslastičari preporučuju da iznenadite svoja čula karamel čizkejkom ili karamel kolačem za današnji slatki praznik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest