Nećemo vam još jednom govoriti na temu koliko je ukusan i koristan brokoli. Ovo simpatično povrće, koje je poznato čoveku još iz daleke prošlosti, je bogato proteinima, a takođe sadrži mnogo vitamina i vlakana.
Oni, koji znaju da pripreme brokoli dinstan u maslacu ili brokoli sa pavlakom i kačkavaljem, znaju, da je brokoli veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće.
Samo nakon nekoliko dana u frižideru, brokoli počne da žuti i da se truni, a listovi omekšaju i smežuraju se.
Zbog toga se ljubitelji brokolija pitaju, da li je požuteo brokoli štetan.
Odmah ćemo vas osloboditi i umiriti. Požuteo brokoli nije štetan. Žuta boja i proces opadanja delova brokolija je znak da je povrće staro i nije pogodno za kuvanje, jer postoji mogućnost da ima gorak ukus.
Sam proces pojavljivanja žute boje brokolija se dešava zbog razgradnje hlorofila u njemu. Zelena boja hlorofila je bila dominantna u odnosu na žutu boju drugih elemenata u brokoliju i njegovom razgradnjom, povrće počinje da žuti.
Komentari