Ima li unos selena u organizam neželjenih efekata?

Ima li unos selena u organizam neželjenih efekata?

Mikroelement selen je važan i neophodan za ljudski organizam. Selen sprečava pojavu oboljenja kardio-vaskularnog sistema, a ima i medicinskih podataka da je efikasan u lečenju niza bolesti, kao anemije, bronhijalne astme, dečje cerebralne paralize i mnogih drugih.

Sa druge strane, nedovoljna količina selena u organizmu može da bude pogubna za zdravlje. Nedostatak selena se povezuje sa opštim padom imunog sistema, sa poremećenim metabolizmom, pojačanim opadanjem kose, dijabetesom pa čak i mogućnošću pojave nekroze jetre.

Obavezno je da se kod uočenog nedostatka selena u organizmu taj nedostatak kompenzuje kroz uzimanje dodataka ishrani, koji sadrže selen.

Ako se uzima u potrebnim količinama, po mogućnosti prirodnim putem, selen neće imati neželjene efekte u organizmu. Preporučuje se da se selen uzima zajedno sa vitaminom E, jer mikroelement selen i vitamin E deluju zajedno, tako što pomažu provitamin A i druge hranjljive sastojke, važne za metabolizam ćelije, protiv neželjenih procesa oksidacije.

Selen i vitamin E mogu da se koriste za detoksikaciju i odlaganje starenja ćelija. Korišćenje se preporučuje u kratkom vremenskom periodu, kako se ne bi organizam zagadio.

Neželjeni efekti kod preteranog unosa selena mogu biti mučnina, visoka temperatura, poremećaji rada krvnih sudova i poremećaj rada bubrega.

Zbog toga, uzimanje selena na svoju ruku nije preporučljivo, je postoji rizik njegovog međusobnog delovanja sa drugim dodacima ishrani i nekim lekovima, kao što su kortikosteroidi, kontraceptivne pilule, lekovi za spuštanje holesterola.

Takođe, prekomerno korišćenje selena može da dovede do problema sa jetrom, problema sa prostatom i do šećerne bolesti. Zbog toga je konsultacija sa lekarom obavezna, kako bi se utvrdilo da li je uopšte potrebno uzimati selen.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji