bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Minerali u borbi protiv infekcija

Minerali u borbi protiv infekcija

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3464
Minerali u borbi protiv infekcija

Normalno funkcionisanje imunološkog sistema pruža našem telu dovoljno snage za borbu protiv infekcija i održavanje tela neranjivim na bolesti.

Kod većine zaraznih bolesti pojavljuje se nedostatak minerala selena i cinka. Zašto su ovi mikroelementi toliko važni za organizam i kakva je njihova uloga u borbi protiv infekcija?

Cink

Cink je važan za funkcionisanje imunološkog sistema, učestvujući u sintezi proteina, podeli ćelija i zarastanju rana. Važan je za normalnu trudnoću i rast i razvoj dece.

Cink podržava imunološki sistem kroz različite mehanizme, a njegov nedostatak čini da organizam bude podložan infekcijama. Cink ima antivirusni efekat jer ima moć da inhibira rast virusa kao što su grip, rinovirusi i respiratorni virusi. Smanjuje jačinu obične prehlade. Dobar je modulator imunološkog sistema, zajedno sa selenom.

Ne treba zanemariti ulogu ovog minerala u proizvodnji limfocita, T-ćelija i zato njegov nedostatak dovodi do poremećaja u imunološkom sistemu. Takođe je neophodan za obnavljanje ćelija pluća.

Selen u borbi protiv infekcija

Selen

Selen sadrži protein sa antivirusnim svojstvima. U slučaju nedostatka selena, organizam ne daje adekvatan imunološki odgovor i virusi slobodno rastu.

Nedostatak selena dovodi do mogućnosti pojave gripa, hepatitisa C, hepatitisa B, virusnih bolesti različite prirode. Kod nedostatka ovog minerala, uticaj na pluća u virusnom napadu je jači.

Selen je važan za zdravlje štitne žlezde i čak ima moć da snižava visok nivo holesterola u krvi, važan je za rast i sazrevanje folikula. Selen neutrališe teške metale, a trovanje živom povećava potrebu za selenom.

Gvožđe

Gvožđe je još jedan dragoceni mineral koji igra ključnu ulogu u održavanju odbrane imunog sistema i imunološkog odgovora u prisustvu infekcije.

Znamo da je glavna svrha imunološkog sistema prepoznavanje stranih ćelija koje su agresori u organizmu i njihovo uništavanje. Mikroorganizmi, virusi, bakterije i gljivice, kao i bolesne sopstvene ćelije poput raka, moraju se blagovremeno otkriti i uništiti.

Gvožđe se bori protiv infekcija

Gvožđe je od velike važnosti za imunitet u ovoj ulozi. Bela krvna zrnca koriste gvožđe za ubijanje štetnih mikroorganizama.

Istovremeno, stranim agresorima je takođe potrebno gvožđe za replikaciju i oni ga brzo asimiliraju. Kada dođe do infekcije, počinje borba između organizma i mikroorganizama za gvožđe koje ulazi u telo. Svaka od konkurentskih strana pokušava da ga uzme za sebe, koristeći različite tehnike.

Naš organizam ograničava cirkulaciju gvožđa u krvi i na taj način ga skriva od agresivnih ćelija, sprečavajući ih da se množe. Međutim, ako je zaliha gvožđa mala, telo slabi i infekcije ga pobeđuju.

Zbog toga je gvožđe važno za održavanje imuniteta i uništavanje štetnih ćelija, što organizmu daje prednost u nadmetanju sa patogenim mikroorganizmima.

Iz tog razloga se preporučuje uzimanje mineralnih dodataka kod virusnih infekcija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest