Svakom od nas je jasno da se voda iz česme ne preporučuje za konzumaciju, pogotovo u današnje vreme, kada je sve više sumnjivog kvaliteta, a čak je i u mnogim zemljama, poput Turske, njena konzumacija zabranjena.
Kao što je voda iz slavine u nekim slučajevima štetna za ljudsko telo, štetna je i za uređaje koji koriste vodu - poput aparata za kafu, bokala za grejanje vode.
Za njihovo čišćenje možemo koristiti nekoliko praktičnih proizvoda, koji su uvek dostupni u svakom domaćinstvu, bez upotrebe hemikalija.
Prva metoda čišćenja aparata za kafu je pomoću običnog vinskog sirćeta. U tu svrhu je potrebno prvo očistiti cedilo iz aparata za kafu i dobro ga isprati pod mlazom vode.
Izvadite vodu iz rezervoara za vodu i u nju nalijte sirće i vodu u odnosu 50/50.
Pustite da se aparat za kafu ugreje i pustite ga da radi. Ostavite najmanje 1 sat da se aparat za kafu očisti sirćetom.
Zatim dovršite postupak. Napunite posudu vodom i ponovite postupak. Aparat za kafu treba čistiti najmanje 2-3 puta čistom vodom dok miris sirćeta ne ispari.
Druga opcija pomoću koje možemo očistiti aparat za kafu je limunska kiselina. Postupak je isti kao sa sirćetom.
U tu svrhu je potrebno je u rezervoar za vodu sipati vodu i u njoj rastvoriti 3-4 kesice limunske kiseline. Uključite mašinu, a zatim je isperite još 2-3 puta samo vodom.
Komentari