Mešenje i pečenje domaćeg hleba je posao, za koji teško nalazimo vreme u ubrzanoj svakodnevici. Tako tradicija mešenja i pečenja hleba postepeno umire, potisnuta od gotovog hleba na policama u prodavnici.
Dosta kuvara početnika, koji prave prve korake u kuhinje, ne mogu da nađu odgovor na sasvim obična pitanja, kao što je koliko vremena se peče hleb.
Vreme pečenja hleba, tako da se spolja dobije hrskava korica, a da se unutra dobro ispeče i ne ostane gnjecav, zavisi od mnogo faktora, ali najviše od količine testa, od rerne i od želje kuvara.
Standardno oko 1 kilogram testa se peče u prethodno ugrejanoj rerni oko 40-45 minuta. Važno je da pečenje počne na višoj temperaturi - oko 220 stepeni u trajanju od 25 minuta, da bi hleb uhvatio koricu. Nakon toga temperatura se smanjuje, i pečenje produžava na temperaturi ispod 180 stepeni.
Vreme pečenja testa treba da se koriguje u slučaju da ima više ili manje testa. Za oko pola kilograma testa hleb ne treba peći duže od 35 minuta, a testo preko 1 kilograma težine može da se peče skoro sat.
Brojne recepte za pripremanje domaćeg hleba i druge interesantne predloge možete naći na našem sajtu. Mi vam preporučujemo da probate i ove recepte za_
- sladak hleb;
- ili turski hleb;
Komentari